Veniturile la bugetul de stat au depășit, în nouă luni, cheltuielile cu 386,5 milioane de lei

  • 31 oct. 2018, 16:40
  • 837

Executarea bugetului de stat, în nouă luni ale anului 2018, s-a încheiat cu un sold bugetar (excedent) în sumă de 386,5 milioane de lei, iar veniturile la bugetul public național au depășit cu 1,77 miliarde de lei cheltuielile, arată un raport al Ministerului Finanțelor, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului, la bugetul de stat au fost acumulate venituri totale în sumă de 26,7 miliarde de lei, cu 9,5 la sută mai mult decât în perioada similară a anului precedent. „Cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal. Veniturile administrate de către instituție au constituit 15 389,4 milioane de lei, în creștere cu 588,8 milioane de  fața de nouă luni ale anului trecut. Colectările Serviciului Fiscal de Stat sunt mai mari cu 17,3  la sută și constituie 12 347,3 milioane de lei”, menționează Ministerul Finanțelor.

„Această creștere a încasărilor a fost posibilă datorită unor reforme care s-au făcut în domeniul administrării fiscale și vamale. S-au făcut reforme serioase, s-au eliminat foarte multe elemente negative care au existat în trecut. Acum, Fisc-ul și Vama s-au restructurat, activează mai eficient și anul acesta”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, la postul public de televiziune Moldova 1, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”. Potrivit ministrului, încasările la buget cresc mai repede decât creșterea economică datorită faptului că s-a reușit lărgirea bazei fiscale, mărind gradul de conformare.

Cheltuielile de la bugetul de stat au crescut cu 9,9 la sută față de ianuarie-septembrie 2017, până la 26,3 miliarde de lei. Cele mai multe cheltuieli, respectiv 6 și 5,5 miliarde au mers la învățământ și protecția socială.

Veniturile totale ale bugetului public naţional au constituit 42,6 miliarde de lei, în creștere cu 11,0  la sută sau 4,23 miliarde față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile au fost de 40,87 miliarde de lei, cu 9,7 la sută mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Grosul cheltuielilor de la bugetul public național îl reprezintă protecţia socială, aproximativ 15,3 miliarde lei, urmate de învăţământ, cu 7,2 miliarde lei, ocrotirea sănătăţii – 5,3 miliarde lei şi serviciile în domeniul economiei – 4,1 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor precizează că excedentul bugetelor locale s-a ridicat la 600 de milioane de lei, iar a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală la 561 milioane lei.

Potrivit legii bugetului pe anul 2018 acesta a fost construit pe un deficit de 4,71 miliarde de lei.