Un moldovean predă lecţii la Universitatea George Washington

  • 3 dec. 2019, 11:26
  • 962
  • 1

Moldova are cu cine se mândri, iar Ion Toma este cu siguranţă unul dintre ei.

Originar din Chişinău şi absolvent al Universităţii de Medicină, moldoveanul lucrează de mai bine de 15 ani în Statele Unite şi predă lecţii la celebra Universitate "George Washington", transmite publika.md.

În prezent, el studiază proprietățile genomului uman, coordonează diverse cercetări ştiinţifice și instruieşte studenți din întreaga lume. Ion Toma susţine că medicina i-a plăcut încă din copilărie, iar în loc de basme citea cărțile mamei sale despre genetică.

În Moldova, Ion Toma a fost medic pe ambulanță, apoi a lucrat la Spitalul Republican, iar după prăbușirea URSS a emigrat cu familia în SUA. Aici a făcut masteratul la Universitatea "George Washington", și-a apărat doctoratul, iar apoi a primit oferta de a rămâne să lucreze în universitate. Instituţia unde munceşte este în topul celor mai scumpe universităţi din Statele Unite. Taxa de școlarizare începe de la 60.000 de dolari pe an, iar cerințele faţă de studenți sunt foarte mari.

Pe lângă predare, Ion Toma și colegii lui se ocupă cu cercetarea genomului uman și a bolilor care pot fi prevenite într-un stadiu timpuriu.

Întrebat dacă știința moldovenească are un viitor și dacă Ion Toma şi-ar dori să se întoarcă acasă, cercetătorul a răspuns cu toată sinceritatea:

Savantul moldovean mărturiseşte că pentru a obține recunoașterea într-o țară străină nu este suficientă doar dorinţa. Deseori, ziua lui de muncă se termină după miezul nopții, iar timp liber nu prea are.