Un moldovean construiește case din temelie în doar o lună

  • 31 oct. 2019, 10:05
  • 10 219
  • 12

Un moldovean, școlit în afara țării, dă peste cap percepția că pentru o casă este nevoie chiar și de câțiva ani pentru a fi gata.

Bărbatul are nevoie de aproximativ o lună pentru a ridica o locuință din temelie. Piesele, asemenea jocului de LEGO, le face din timp. Astfel, are nevoie doar de un teren și, deja, asamblarea casei. S-a inspirat după modelul țărilor nordice și, timp de trei ani, a reușit să-i convingă și pe moldoveni să accepte astfel de locuințe, transmite tv8.md.

Anatol Malancea a studiat în Canada, după care, timp de 14 ani, a muncit într-o companie internațională, cu sediul din Olanda. Acum trei ani, moldoveanul a decis să aducă practicile europene în Ștefan Vodă.

La compania fondată de Anatol nu ajunge oricine. Ca să execute perfect lucrările, angajații au făcut și cursuri speciale de inginerie în străinătate.

„Le construim ca și piese de lego, foarte minuțios inginerizate. Toate piesele sunt făcute cu precizie maximă, practic la milimetru”, spune Anatol Malancea.

Cel mai utilizat material pentru construcția caselor este lemnul tratat.

„Acesta este strungul, aici tăiem lemnul exact, dimensiunile exacte. El este regulat cu rigla. Primim măsura exactă, cum ne trebuie după carcasă”

„Lemnul trebuie să fie uscat, în primul rând, îl alegem de coajă, scoatem ce este rău dintrânsul, lăsăm doar ceea ce este bun”.

Iar timp de câteva săptămâni, piesele pentru asamblarea unei case noi sunt gata. În cazul de față, fragmentele vor ajunge în Olanda.

„Ceea ce vedeți în spatele meu sunt toate elementele pentru o casă, care urmează să ajungă în Olanda. Deci, pe o suprafață de 20 metri pătrați se află o casă în format de piese lego, care în total va fi de 160 metri pătrați”.

Anatol Malancea este convins că locuințele pe care le creează sunt rezistente, iar țările nordice practică această tehnologie de zeci de ani.

Până acum, moldoveanul a construit zeci de case atât în localitățile din Republica Moldova, cât și în mai multe țări europene.