Un holding din Moldova a ajuns la o cifră de afaceri de 10 miliarde de lei pe an

  • 17 oct. 2019, 16:09
  • 2 343
  • 4

Trans-Oil Group (Aragvi Holding International Ltd.), ce se autodeclară cel mai mare holding agro-industrial din Moldova, anunţă că în ultimul an financiar finalizat pe 30 iunie 2019, a avut o cifră de afaceri de 552,3 milioane de dolari (circa 10 miliarde de lei).

Potrivit situaţiilor financiare auditate (perioada 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019), Trans-Oil/Aragvi şi-a majorat veniturile din vânzări cu circa 21%, performanță susținută de recolta bogată de cereale şi oleaginoase din Republica Moldova, "programul de finanțare îmbunătățit și programul puternic de marketing internațional", transmite mold-street.com.

Principalele pieţe: UE şi Turcia

Vânzările totale au ajuns aproape la 2 milioane tone metrice (creștere anuală de 25%), în special din contul creșterii substanțiale a cantităţilor de semințe de floarea soarelui, grâu și a altor culturi cheie (orz, soia și rapiță).

Grosul vânzărilor au fost în Uniunea Europeană - 213,74 milioane de dolari (circa 38%), urmată de Turcia - 128,61 milioane de dolari (23,3%), Zona Mării Negre - 88 milioane de dolari, Orientul Mijlociu și Africa de Nord - 70,64 milioane de dolari şi Republica Moldova - 35,2 milioane de dolari.

Profit cu 39% mai mare

Profitul EBITDA  (până la impozitare) s-a ridicat la 73,6 milioane de dolari (+22%), iar profitul net a fost de 34,6 milioane de dolari, în creștere cu 30% față de 26,1 milioane dolari pentru perioada precedentă.

Pe de altă parte a crescut cu 30% şi datoria netă ajustată a Grupului, trecând de 161 milioane de dolari.

Aceasta a fost determinată în principal de împrumutul destinat achizițiilor de instalații din România, dar şi altor contracte şi linii de  creditare.

Datoria totală restantă a grupului (cu excepția împrumutului acționarilor) s-a ridicat la 379 milioane dolari pe 30 iunie 2019, se arată în raportul de audit.

În cursul anului 2019, Grupul și-a îmbunătățit structura capitalului prin emiterea de Eurobonduri de 300 milioane dolari pe 5 ani, care acum reprezintă cea mai mare parte a portofoliul de datorii.

Vaja Jhashi, preşedintele grupului, se arată satisfăcut de performanţele holdingului şi optimist în privinţa perspectivelor, chiar dacă există o serie de probleme la nivel local şi internaţional.

„Am obținut performanțe record-record pentru 2019 și suntem, de asemenea, foarte optimiști în ceea ce privește viitorul și intenționăm să vindem cel puțin 2 milioane de tone metrice de cereale și semințe oleaginoase și să procesăm aproximativ 450.000 de tone metrice de semințe de floarea soarelui la fabricile Floarea Soarelui şi Trans Oil Refinery din Moldova și instalația de concasare din România, care a fost achiziționată în 2019”, a declarat Jhashi.

Suspectat de monopol şi practici anticoncurenţiale

Grupul Trans-Oil/Aragvi este controlat de Vaja Jhashi şi include peste 20 de companii din Moldova, Ucraina, România, Elveţia, Cipru, Irlanda etc. Centrul activităţilor agro-industriale este în Republica Moldova, dar activităţile de marketing şi pieţele de desfacere sunt în afara ţării.

Grupul a fost acuzat şi este suspectat că deţine o poziţie dominantă, chiar de monopol pe anumite segmente de piaţă din Republica Moldova: de la colectarea şi procesarea la operaţiunile de export a seminţelor de floarea soarelui. Pe piaţa grânelor ar fi unul din principalii jucători.

Graţie puterii financiare şi controlului asupra celor mai mari elevatoare şi terminale poate influenţa preţurile de achiziţii, fiind frecvent acuzat de astfel de practici. Consiliul Concurenţei însă nu a depistat nimic ilegal.

În ultimele două luni, grupul lui Vaja Jhashi încearcă fără succes să închidă sau să stopeze activitatea portului de mărfuri şi pasageri din Giurgiuleşti, deţinut de stat şi care oferă servicii de 2-3 ori mai ieftine la transbordarea grânelor şi altor mărfuri pentru export.

Până în august 2019, activitatea portului era suspendată de către fostul Guvern Filip din motive că nu ar corespunde normelor.