Tot mai multe femei, active din punct de vedere economic

  • 30 mai 2019, 14:38
  • 481

În țările UE, din ce în ce mai multe femei sunt active din punct de vede­re economic. Tot mai multe familii depind din punct de vedere finan­ciar de munca femeilor. Declarații în acest sens au făcut Olga Nicolae, expert ITUC, în cadrul unui seminar de două zile cu genericul „Fete și femei sindicaliste: cooperare între generații”, care a avut loc recent la Vadul lui Vodă.  Președintele CNSM, Oleg Budza, a menționat că și la ulti­mul Congres ITUC, care a avut loc la Copenhaga, s-a pus accent pe pro­movarea tinerilor și a femeilor. ITUC cere ca cel puțin 15 la sută dintre membrii delegației unei țări să fie tineri sindicaliști.

„Femeile au dobândit acces la poziții de decizie în multe sfere ale vieții, chiar dacă reprezintă în continuare numai 21% dintre membrii consiliilor de administrație ale ce­lor mai mari societăți. Este o îmbunătățire de nouă puncte procentuale în ultimii cinci ani”, susține reprezentanta ITUC.

„S-a îmbunătățit echilibrul de gen în poli­tică, dar într-un ritm mai lent, cea mai nota­bilă ameliorare s-a înregistrat în țările în care au fost introduse măsuri legislative. Totuși, inegalitățile de gen persistă în educație. Ine­galitatea ocupațională tinde să ia forme noi. În pofida investițiilor în educație, femeile tinere prezintă o probabilitate de două ori mai mare decât bărbații tineri să devină in­active, doar 29 la sută dintre întreprinzători sunt femei”, a relevat sursa citată.

Potrivit Olgăi Nicolae, femeile generează în continuare un procent mult mai scăzut de venituri pe piața muncii decât bărbații, mai ales cele migrante și cele care conduc gos­podării monoparentale. Femeile sunt plătite în medie cu 16% mai puțin decât bărbații pentru o oră de muncă. Doamnele în etate sunt mult mai expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială decât bărbații în vâr­stă. În lipsa unor măsuri, situația va continua să se agraveze, a opinat expertul ITUC.

„Totodată, femeile continuă să fie dez­avantajate economic și ca rezultat al unei repartizări inegale a responsabilităților cas­nice și de îngrijire. Astfel, femeile continuă să acorde sarcinilor casnice și parentale cu două ore și jumătate pe zi mai mult decât bărbații. Violența bazată pe gen este încă larg răspândită – una din trei femei a suferit din cauza abuzului fizic sau sexual. În plus, majoritatea victimelor traficului de persoane sunt femei – 68 la sută din numărul total al persoanelor traficate”, a precizat Olga Nico­lae.

În context, Angela Otean, vicepreședintă a Comisiei de Femei din cadrul CNSM, a menționat că o remunerare mai bună a feme­ilor va conduce la o creștere a productivității, care are beneficii asupra întregii economii. Un studiu efectuat în Noua Zeelandă arată că înlăturarea diferenței de remunerare între genuri ar ridica PIB-ul cu 10%.

„Femeile tinere își doresc să fie impli­cate mai mult în organele decizionale”, a menționat la seminar Elena Stoica, președinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM.

„26,7 la sută dintre membrii de sindicat din țară sau peste 91 de mii de salariați sunt tineri. Totodată, în Consiliul General al CNSM este doar un singur tânăr, din cei 94 de membri ai consiliului, iar în Comitetul Confederal – la fel, un singur tânăr, din 31 de membri ai comitetului. Avem 832 de lideri sindicali tineri ai organizațiilor primare, din numărul total de 6090”, a specificat Elena Stoica.

Pe de altă parte, Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat că susține înaintarea ti­nerilor și a femeilor în organele de condu­cere ale confederației, dar „există mai mulți oponenți ai acestei idei”.

Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Fe­mei din cadrul CNSM, a vorbit la seminar despre modificările în legislație în ceea ce privește protecția social-economică a fe­meilor, dar și despre impactul economiei informale asupra tinerelor. Olga Stratulat, consultant superior în Departamentul or­ganizare, educație și informare al CNSM, a punctat problemele cu care se confruntă fe­meile tinere la locul de muncă.

Angela Chicu, redactor-șef la „Vocea po­porului”, a remarcat că în RM femeile sindica­liste sunt promovate de președintele CNSM, Oleg Budza. Ceea ce nu se prea întâmplă în organizații similare din statele din regiune.