Taberele de odihnă sunt în așteptarea copiilor

  • 23 apr. 2019, 15:10
  • 1 032

Au rămas zile numărate până la sfârșitul anului de studii 2018-2019, iar elevii deja își fac planuri cum să-și petreacă vacanța de vară. Unii copii vor merge la bunici, alții – la mare, iar cei care aleg relaxare în echipă, vor poposi la taberele de odihnă.

Despre odihna copiilor în sezonul estival, care se apropie cu pași rapizi, am dis­cutat cu Mihail Hîncu, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova.

„La începutul lunii aprilie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind odihna copiilor și adolescenților în perioada de vară. În anii precedenți, o astfel de decizie se aproba mai târziu, motiv din care se tărăgăna procesul de organizare a odihnei. Astfel, la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) se desfășura cu întârziere licitația de repartizare a bile­telor, ceea ce nu s-a mai întâmplat în anul curent. De la bugetul asigurărilor sociale de stat, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova i-au fost alocate 9 mln. de lei pentru bilete de odihnă destinate copiilor și adolescenților”, a ținut să menționeze Mihail Hîncu.

„Pregătirea taberelor de odihnă pentru se­zonul estival 2019 a început la modul prac­tic. În prezent, la CNAS activează un grup de lucru, se pregătesc toate documentele pentru licitație, au fost anunțate taberele care vor participa la concurs. În competiție s-au înscris și taberele de odihnă ale CNSM, „Camping” și „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă, unde s-au făcut reparații capitale. Pe parcursul ul­timilor ani, CNSM a investit în jur de 10 mln. de lei pentru renovarea acestor tabere. Banii au fost virați pentru construcția unor piscine, în cadrul terenurilor sportive de minifotbal, baschet, volei, pentru reparația cantinelor, a blocurilor de cazare. La 15 mai, o comisie spe­cială, din care fac parte reprezentanți ai CNAS, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai CNSM, vor evalua toate taberele participante la concurs și vor decide care sunt cele câștigătoare”, a relevat Mihail Hîncu.

Referindu-se la numărul de copii care se vor odihni în sezonul estival 2019 în tabere, vicepreședintele CNSM a estimat că acesta va fi mai mic comparativ cu anul precedent, deoarece și în 2018 din bugetul asigurărilor sociale de stat s-au alocat tot 9 mln. de lei pentru odihna de vară a copiilor, dar în 2019 prețul unui bilet a crescut cu aproximativ 20% în raport cu anul 2018.

„Adică o zi de aflare a unui copil în tabără va costa până la 210 lei, potrivit unei hotărâri aprobate recent de Guvern. Conform estimă­rilor CNSM, în sezonul estival 2019, în taberele de odihnă din țară se vor odihni 4500 de copii, cheltuielile fiind acoperite din aceste 9 mln. de lei. În afară de aceasta, bilete pentru odihna de vară a copiilor vor fi procurate și din surse alocate de consiliile raionale, primării. În plus și sindicatele de ramură vor cumpăra bilete de odihnă la tabere din propriile mijloace”, a precizat Mihail Hîncu.

Potrivit afirmațiilor sale, taberele „Cam­ping” și „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă, aflate în gestiunea CNSM, sunt pregă­tite pentru a primi copiii. Biletele care vor fi repartizate prin intermediul centrelor sindica­le național–ramurale, al organizațiilor sindi­cale primare, urmează a fi distribuite în mod prioritar copiilor din familii defavorizate. Este vorba în primul rând de copii din familii mo­noparentale, rămași fără îngrijire părintească, din familii numeroase, copii ai căror părinți sunt cu dizabilități etc.

„Aspecte privind odihna de vară a ele-vilor sunt discutate în fiecare an la ședința Comitetului Confederal al CNSM. Responsa­bili de la confederație de acest sector efec­tuează controale la tabere, o atenție deose­bită se acordă educației, alimentației copiilor, condițiilor de cazare etc. Taberele CNSM, „Camping” și „Perlele Nistrului” pot primi într-un sejur de 10 zile 950 de copii. Astfel, în perioada estivală 2018, la cele două tabere s-au odihnit peste 6000 de copii”, a conchis Mihail Hîncu.