Sunt locuri vacante de muncă, dar nu prea găsești specialişti pentru a le ocupa

  • 14 dec. 2018, 15:34
  • 482

Nivelul de pregătire a cadrelor în sferele comerţ, hoteluri şi resta­urante nu corespunde cerinţelor angajatorilor. Ei acuză sistemul de învăţământ de pregătire insufici­entă a tinerilor specialişti. Deseori, curricula e mai mult teoretică, iar experienţa practică este limitată. Planurile de învăţământ pentru unele specialităţi sunt depăşite. Lipsa laboratoarelor de instruire practică nu permit obţinerea com­petenţelor cerute pe piaţa muncii.

Aceste probleme au fost abordate în cadrul activităţilor de informare şi feedback, desfăşurate de Co­mitetul Sectorial pentru formare profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante (HORECO), în perioa­da septembrie-octombrie 2018, la Chişinău, Bălţi, Floreşti şi Cahul.

Aspecte ce țin de pregătirea specialiştilor şi a cadrelor mun­citoreşti au fost reflectate şi la un panel de comunicare şi cooperare, organizat recent la Chişinău de Co­mitetul Sectorial HORECO.

Valentina Chiriac, preşedinta Fe­deraţiei Sindicale „SindLUCAS” şi vicepreşedintă a Comitetului Sec­torial HORECO, a menţionat că „în aceste domenii sunt multe locuri vacante, dar nu avem specialişti. Noi dorim ca tinerii să studieze, să găsească un loc de muncă şi să avanseze în carieră până la posturi de manageri, de ce nu. Sindicatul de ramură a fost unul dintre fon­datorii Comitetului Sectorial HO­RECO. Suntem în dialog permanent cu agenţii economici, pentru ca ei să creeze locuri de muncă decen­te, iar salariaţii să poată beneficia de înlesniri care să fie prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă”.

Elena Ciobanu, preşedinta Co­mitetului Sectorial HORECO, a subliniat: „Ne dorim să dezvoltăm ramura, dar e greu să găseşti spe­cialişti calificaţi. Am vrea să fim o punte de legătură dintre agenţii economici şi cei care pregătesc ca­drele. Pentru a obține rezultate, este important să fie dezvoltat partene­riatul social, e necesară implicarea mediului antreprenorial în pregă­tirea cadrelor, e nevoie de racor­darea programelor educaționale la cerințele pieței muncii. Avem rezultate – la Universitatea Tehnică ar putea apărea o specialitate nouă – cea de nutriţionist, aceasta fiind solicitată pe piaţa muncii”.

Sanna Francesco, manager ge­neral la „Casa Rinaldi”, a opinat că „tinerii nu trebuie să plece din Republica Moldova, ar fi bine să rămână acasă ca să facă business”.

Pentru aceasta însă e nevoie de condiții normale, de un mediu pro­pice.