Stai pe Internet la muncă? Studiile spun că nu ești mai puțin productiv

  • 25 iun. 2019, 16:21
  • 538

Citești acest articol când ar trebui să lucrezi? Utilizarea personală a Internetului în timpul orelor de lucru a fost denumită cyberloafing, dar un nou studiu arată că este posibil să nu fii vinovat pentru scrollingul constant.

Cât de mult stai pe Internet la muncă? Și cât de tare te afectează acest obicei?

Cercetătorii de la Universitatea din Haifa din Israel și de la Universitatea din Florida de Sud s-au concentrat asupra faptului că statul pe Internet la muncă este un comportament contraproductiv versus este doar un răspuns la plictiseală. 

Motivele și consecințele acestei plictiseli la muncă nu sunt foarte bine înțelese. De exemplu, cât de rău poate fi pentru cineva să se plictisească la muncă? Există modalități ușoare de a face față plictiselii la locul de muncă, modalități care ar neglija efectele dăunătoare? 

Cercetătorii au dat un chestionar la 463 de angajați cu normă întreagă dintr-o universitate publică din sud-estul Statelor Unite. Întrebările erau menite să determine cât de plictisiți erau angajații la locul de muncă, cât de des intrau pe Internet, ce volum de muncă aveau și cât de des s-au angajat în activități comportamentale contraproductive, cum ar fi furtul sau risipirea resurselor angajatorilor.

Oamenii de știință au descoperit că plictiseala și volumul de muncă scăzut sunt corelate în mod semnificativ cu statul pe Internet. Volumul de muncă scăzut nu a fost corelat cu un comportament de lucru contraproductiv, dar relația dintre plictiseală și cyberloafing a fost semnificativ mai puternică decât relația dintre plictiseală și comportamentul contraproductiv de muncă. Cu alte cuvinte, atunci când dai scroll pe rețelele sociale, s-ar putea doar să îți activezi un mecanism de gestionare a plictiselii mai degrabă decât unul care să împiedice productivitatea.

Statul pe Internet este un răspuns destul de natural la plictiseala la locul de muncă și este diferit de alte forme ale comportamentului contraproductiv, transmite eva.ro.

Oamenii sunt înclinați să stea pe Internet mai mult atunci când volumul de muncă este scăzut, iar în multe cazuri este posibil să nu fie dăunător pentru muncă. Și asigură-te că nu exagerezi!

Dar există cel puțin un motiv pentru care ar trebui să limitezi statul pe Internet la birou - unele comportamente pot reprezenta o amenințare de securitate cibernetică pentru compania în care lucrezi. Studiul a analizat doar un grup de angajați universitari din Statele Unite, deci nu poate fi generalizat astfel încât să spunem că sunt regăsite peste tot aceste comportamente. Dar echipa de specialiști vrea să analizeze în continuare dacă cyberloafing-ul este folosit și pentru reducerea stresului de la birou. 

În viitor, trebuie analizată legătura dintre ceea ce fac oamenii când stau pe Internet și ce se întâmplă la job în ceea ce privește stresul.

De exemplu, dacă cineva se poartă urât cu tine la muncă, te-ar ajuta să te uiți la vidoclipuri amuzante cu animale și să eviți site-urile de știri? Presupunând că știrile ar induce adesea o dispoziție negativă.

Între timp, te poți bucura de statul pe Internet la birou din când în când.