Sporuri minime pentru munca în condiţii nefavorabile

  • 5 mar. 2019, 9:54
  • 2 698

Confederaţia Naţională a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM) insistă asupra introducerii plafonului minim la sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavora­bile.

Astfel, sindicatele, în proiec­tul de Convenție (nivel național) privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile propune stabilirea unor mărimi unice a sporului re­spectiv, de la 250 de lei până la 500 de lei (față de salariul minim pe țară, în mărime de 1000 de lei). Subiectul în cauză a fost discutat la ultima şedinţă a Comitetului Confederal al CNSM. Propunerile urmează să fie înaintate Comisi­ei naţionale pentru consultări şi negocieri colective pentru a iniţia procesul de consultări pe margi­nea Convenţiei.

Prin urmare, centrele sindicale național-ramurale ar urma să negocieze și să stabilească în convențiile colective, nivel de ra­mură, mărimi concrete ale sporu­rilor de compensare, în funcție de gradul de nocivitate, dar nu mai mici decât cele stabilite la nivel național.

Precizăm că, până în decem­brie 2018, art.15, alin. (2) din Le­gea salarizării condiționa plata sporului minim pentru condiții nefavorabile, nu mai mică de 25% din salariul minim pe ţară, pentru lucrări în condiții grele şi nocive, şi nu mai mică de 50% din sala­riul minim pe ţară, pentru lucrări în condiții deosebit de grele şi deosebit de nocive. Prin Legea nr. 271 din 23 noiembrie 2018, condiționalitatea respectivă a fost exclusă.

„Astfel, actualmente, garanția minimă de plată a sporurilor pen­tru munca prestată în condiții no­cive nu există. Sporurile de compensare necesită a fi negociate în mărimi unice, în funcție de gre­utate și nocivitate și stabilite în convențiile colective, nivel națio-nal și ramural”, se menționează în Nota informativă la proiec­tul Convenției colective (nivel național) privind sporurile de compensare pentru munca pre­stată în condiții nefavorabile.

În Convenția colectivă (nivel național), cu modificările ulterioa­re, mărimea sporurilor la salariu pentru munca prestată în condiții nefavorabile a fost negociată de către partenerii sociali și stabilită în funcție de salariul minim pe țară, în mărime de 400 de lei în anul 2007 (de la 100 de lei pen­tru gradul de nocivitate 0,5-2,0 și 200 de lei – pentru gradul de no­civitate mai mult de 10). Din anul 2007, salariul minim pe țară a fost majorat de două ori:  începând cu 1 ianuarie 2009, în mărime de 600 de lei pe lună, și începând cu 1 octomrbie 2014 – în mărime de 1000 de lei pe lună.

Odată cu majorarea salariului minim pe țară, CNSM a înaintat Guvernului proiectul Convenției (nivel național) de modificare a

Convenției colective (nivel na-țional) nr.1/2004 în vederea sta­bilirii sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, în funcție de noul cuantum al salariului, însă nego­cierile nu s-au soldat cu succes. Dacă ar fi să analizăm practica al­tor țări la acest capitol, atunci am vedea că România achită acest spor în procente din salariul de bază al angajatului și nocivitatea locului de muncă (5%, 7%, 10%, 12%, 15%).

În Rusia, mărimea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții  dăunătoare se stabilește în convențiile sau contractele colective de muncă, de la 4% până la 24%, în funcție de gradul de nocivitate și de sala­riul tarifar al lucrătorului. Mărimea minimă de compensare este sta­bilită în Codul muncii. Este vorba de 4% din salariul tarifar.

În Ucraina, de asemenea, mă­rimea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile depinde de gradul de nocivitate și este de la 4% până la 24% din salariul tarifar al angajatului.