Spitalul de Urgenţă e gata să primească şoferii prinşi băuţi să lucreze la morgă

  • 30 ian. 2018, 9:48
  • 5 252
  • 27

Se caută muncitori necalificaţi la morgă. Medicii morfopatologi din Capitală salută iniţiativa Inspectoratului Naţional de Probaţiune care a propus, săptămâna trecută, ca şoferii prinşi beţi la volan să fie impuşi să muncească gratuit la morgă.

Reprezentanţii unităţilor de primire a cadavrelor spun că aceştia ar putea efectua unele sarcini care le revin infermierilor.

Dumitru Capsamun lucrează de un an şi jumătate în calitate de infermier la morga Spitalului de Urgenţă din Capitală şi spune că s-a obişnuit cu sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească aici. 

"Funcţiile mele sunt - balsamez cadavrul, îl spăl, îl îmbrac, îl pregătesc de plecat pe lumea cealaltă", a spus infermierul Dumitru Capsamun.

În total, la morga Spitalului de Urgenţă lucrează trei infermieri, deşi pentru volumul de muncă pe care îl au este nevoie de cel puţin patru. Anul trecut, Dumitru şi colegii săi au îmbălsămat aproximativ 400 de cadavre. Infirmierii spun că munca lor ar fi mult mai uşoară dacă ar fi mai mulţi angajaţi.

"E foarte greu aici, e foarte straşnic. Nu toţi oamenii au tăria asta de caracter şi întradevăr poate să vină un om care nu se aşteaptă la nimic, leşină, păţeşte ceva aici", a menționat infermierul Dumitru Capsamun, citat de prime.md.

Tocmai din acest motiv, medicii morfopatologi spun că, în cazul în care şoferii prinşi băuţi la volan vor fi impuşi să muncească la morgă, aceştia vor îndeplini doar o parte dintre sarcinile infermierilor. 

"Lucrări de curăţenie, de spălare a instrumentariului de întreţinere în condiţii normale a încăperilor. De tipul participarea la autopsii, participarea la prelevarea ţesuturilor, spălarea difuncţiilor, servicii de igienă, sunt nişte lucruri care necesită o pregătire prealabilă", a afirmat şeful Secţiei Morfopatologie, IMU, Ilie Țiple.

Iniţiativa Inspectoratului Naţional de Probaţiune este susţinută şi de conducerea Spitalului de Urgenţă. Directorul instituţiei medicale spune că ar putea oferi zilnic până la trei locuri de muncă la morgă. 

"Dacă am lua cota de ocupare a funcţiei în departamentele de patomorfologie, noi acolo avem un grad de ocupare a funcţiilor cam de 80 la sută", a precizat directorul Institutului de Urgenţă, Mihai Ciocanu.

Psihologii afirmă că munca neremunerată la morgă ar putea servi drept o lecţie bună pentru şoferii care obişnuiesc să urce chercheliţi la volan.

"În morgă, este foarte mare tensiune emoţională, şi impactul poate fi destul de puternic asupra persoanei. Practica internaţională, care este şi în Thailanda şi în America, în Statele Unite, arată că în mare parte, există elemente de conştientizare destul de pozitivă", a zis psihologul Sorin Scutelnic.

Propunerea de a înăspri pedeapsa pentru şofat în stare de ebrietate a venit după ce premierul Pavel Filip a cerut organelor de resort să vină cu soluţii pentru a combate fenomenul.

Anul trecut, la Inspectoratul Național de Probațiune au ajuns trei mii de șoferi sancţionați pentru faptul că au urcat băuţi la volan, cu 700 mai mulţi decât în 2016. Oamenii legii susţin că amenzile de până la 47 de mii de lei nu-i mai sperie pe șoferi şi cred că munca neremunerată în folosul comunităţii, mai exact la morgă, i-ar putea disciplina.

În prezent, 279 de deţinuţi din penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedeapsa pentru conducere în stare de ebrietate. 80 dintre ei au fost condamnaţi după ce au fost prinşi beţi la volan repetat, iar 17 - pentru a treia oară.

Aproape toți sunt bărbați. Până acum, o singură femeie a ajuns după gratii pentru că a urcat băută la volan.