Sperietoarea „ce fac la pensie?” poate fi alungată. Americanii știu cum

  • 30 ian. 2017, 17:32
  • 1 386

Nesiguranța privind buna gestionare a unor riscuri majore cu care te vei întâlni la bătrânețe, legate de longevitate, sănătate, îngrijirea pe termen lung, investiții și inflație pot dispărea cel mai probabil dacă îți planifici o strategie de pensionare, scrie Robert Powell, jurnalist american și expert financiar, colaborator al MarketWatch.

„Economisești pentru pensionare. Dar, ca mulți alții, probabil că nici tu nu ești sigur dacă ai (sau dacă vei acumula) suficient de mult pentru a-ți finanța retragerea din piața muncii”, notează Robert Powell. „Nu mai fi nesigur”, spune foarte convins expertul american în pensionare.

Robert Powell își argumentează articolul pe baza ideilor lansate de Vickie Bajtelsmit, profesor la Universitatea Colorado și autor al unui studiu care enumeră câteva strategii și idei despre cum să abordezi cele mai mari riscuri ale pensionării.

1. Riscuri legate de longevitate

Omenirea are mai multă grijă de mediul înconjurător, mâncarea este mai sănătoasă, atenția pentru sport crește, la fel și responsbilitatea legată de controalele medicale și de ultimele informații din lumea medicinei și a tehnologiei menite să facă viața mai ușoară și mai lungă.

Oamenii trebuie să ia în calcul tendințele actuale ale speranței de viață. Omenirea ajunge la vârste înaintate cu mult mai puține probleme de sănătate. Se prespune că, în Marea Britanie, de exemplu, unul din cinci tineri va ajunge să atingă vârsta de 100 de ani.

În medie, în SUA o femeie trăiește până la vârsta de 81,6 ani, iar un bărbat, până la 76,9 ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în 2016. În România, o femeie poate atinge 78,8 ani, iar un bărbat, 71,4 ani. În esență, vei avea nevoie să economisești suficient, dacă îți dorești același standard de viață precum cel atins în perioada cât ai muncit – pentru a-ți finanța o pensionare mai lungă decât s-ar putea să fi anticipat în tinerețe.

În medie, oamenii nu par suficient de pregătiți financiar din cauza diferențelor mari legate de speranța de viață la naștere, care era, probabil, de numai 65 de ani, și momentul la care încep să se gândească la pensionare.

Acum, per gospodărie, planificările de pensionare încep mult mai târziu în viață, ceea ce este o greșeală, după cum atrag atenția specialiștii americani. În momentul în care încep să se gândească să își planifice bătrânețea, speranța de viață este în creștere.

2. Femeile sunt mai longevive

În SUA, femeile sunt cele care trăiesc cel mai mult. Aproape două treimi dintre longevii în jurul vârstei de 85 de ani sunt femei singure sau văduve sau femei divorțate care prezintă un risc mai mare de a trăi în sărăcie decât cuplurile căsătorite. Femeile singure trăiesc dintr-un singur venit.

3. Vârsta de pensionare

Da, gradul de longevitate a crescut iar, dacă te gândești mai bine, în realitate, vârsta la care se pensionează oamenii scade în raport cu durata de vârstă.

„Ați crede că, dacă trăiți mai mult, veți lucra un pic mai mult, dar nu doar pentru că veți putea, ci și pentru că veți avea nevoie să vă finanțați durata de viață.”, spune profesorul Vickie Bajtelsmit.

Așadar, dacă trăiți mai mult și vă pensionați mai devreme, chiar aveți nevoie să dispuneți de ceva mai multă avere ca să finanțați acea perioadă.

3. Riscul de management al gospodăriei

Potrivit profesorului Bajtelsmit, riscul unei vieți mai lungi are nevoie să fie încorporat într-un plan de pensionare la nivel de godpodărie, care să ia în calcul resurse precum securitatea socială, îngrijirea medicală și asigurările corelate cu inflația sau cu îngrijirea pe termen lung. „Trebuie să ai grijă toate aceste lucruri!”, atrage atenția Vickie Bajtelsmit.

4. Viața lungă costă mai mult

Studiul profesorului Vickie Bajtelsmit arată că un cuplu tipic în vârstă de 62 de ani, într-o gospodărie medie, cu un venit de 60.000 de dolari, economii de 100.000 de dolari și cu datorii pentru casă de 180.000 de dolari, care se presupune că se pensionează la vârsta de 66 de ani, va avea nevoie de economii de 290.000 dolari ca să fie sigur 50% că își poate finanța pensionarea sau de 430.000 de dolari dacă vrea să fie 90% sigur că pot face acest lucru.

În cazul în care cuplul respectiv va avea o durată de viață lungă, atunci suma va fi de 400.000 dolari pentru o siguranță de 50%, și de 520.000 de dolari ca să fie 90% sigur.

5. Strategii de management de risc

Există câteva strategii pe care gospodăriile le pot avea în vedere ca să gestioneze riscurile pensionării. Acestea includ tăierea anumitor cheltuieli, inclusiv cu întreținerea locuinței sau contractarea așa-numitei ipoteci inverse. Ce înseamnă acest lucru? Pensionarul încasează lunar sau o singură dată de la bancă o sumă de bani pe seama proprietății sale. Când moare, banca ia totul. Un astfel de sistem îi ajută pe pe bătrânii care, odată retrași din activitate, abia acoperă cheltuielile legate de întreținerea imobilului.
Tot ca strategie de urmat este enumerată și achiziționarea de asigurări de sănătate pe termen lung.

Zile bune la bătrânețe

Trăim mai mult. Nu „ne pensionăm mai târziu”. Și de aceea, specialiștii spun că o gopodărie are nevoie să dețină mai multe finanțe la pensionare pentru a finanța pe deplin nevoile oamenilor în viitor.

Studiul arată că strategiile de reducere a riscurilor care folosesc asigurări utilizate în combinaţie, pot creşte şansele unei pensionări de succes. Cea mai sigură cale este acea de a folosi venituri sau beneficii ajustate cu inflația, precum asigurările de sănătate pe termen lung, care vor scoate oamenii din impas în acele momente de viață venite pe neașteptate și îi iau pe nepregătite.