Specialiștii din domeniul sănătății, cei mai căutați pe piața muncii

  • 25 mar. 2019, 11:39
  • 1 406
  • 1

Fie din cauza unui salariu mizer, fie din cauza condițiilor de muncă, a situației din țară, tot mai mulți medici pleacă din sistem, unii chiar peste hotare. Sute de posturi vacante în domeniul sănătății sunt anunțate lunar de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Unii dintre medicii care au profesat la noi continuă să muncească în dome­niu, doar că peste hotarele țării, unde găsesc condiții mai bune pentru a-și exercita meseria.

Printre aceștia este și Nelea Rusu din Chișinău. După mai bine de 20 de ani munciți pe tărâmul medical, feme­ia a decis să-și continue activitatea în acest domeniu în Franța. „Peste puțin timp împlinim un an de când am de­cis să plecăm împreună cu familia în Franța. Ceea ce ne-a motivat să luăm această decizie a fost situația din țară, în parte, din ramura sănătății. Salariile mici, munca extenuantă și fără per­spective de dezvoltare. Aici suntem parca cu totul în altă lume”, ne spune Nelea Rusu.

Potrivit datelor ANOFM, în luna martie, sunt în evidenţă 9825 de locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați cu stu­dii superioare și medii de specialitate. De altfel, numărul locurilor vacante disponibile pentru specialiștii cu studii superioare și medii de specialitate re­prezintă 20 la sută din total, anunțate de ANOFM pentru luna martie.

Dacă e să analizăm situația pe do­menii, cele mai multe dintre postu­rile vacante libere se anunță în sfera sănătății – 314 specialiști. În primul rând, se caută asistenți personali, in­clusiv medici de familie – 150 la nu­măr. De asemenea, sunt vacante 81 de locuri de medici specialiști, 15 – de farmaciști, 20 – de medici generaliști și de familie, 10 – de brancardieri, opt laboranți-farmaciști, șapte maseuri, șase logopezi, cinci laborante la anali­za chimico-bacteriologică etc.

Agenția amintește însă de Hotărâ­rea de guvern din 26 decembrie 2018, care prevede moratoriu temporar pentru locurile vacante în autoritățile publice. Potrivit hotărârii în cauză, în sistemul sănătăţii şi în cel al protecţiei sociale urmau să fie suspendate an­gajările pentru aproape 700 de funcții vacante. În total, a fost instituit mora­toriu pentru peste opt mii de funcții vacante în toate domeniile, care erau disponibile la 30 noiembrie 2018. Mo­ratoriul urmează să fie aplicat până la 31 decembrie anul curent.

Conform datelor statistice, la 1 ia­nuarie 2018, în Republica Moldova ac­tivau peste zece mii de medici și peste 20 de mii de asistenți medicali.

Potrivit Federației Sindicale „Sănă­tatea”, în 2017, din sistem au plecat circa cinci mii de lucrători medicali. Cei mai mulți dintre aceștia, 4390 de per­soane, au plecat din propria dorință, peste 400 – din alte motive, iar peste 100 – la cererea angajatorului.

Cât privește numărul cadrelor medi­cale care s-au angajat în 2017, aceștia au fost puțin peste 4200, cu 700 mai puțini decât au plecat. În 2016, din sistemul medical au plecat 5962 de cadre.

Amintim că indemnizația unică acordată tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice, plasați în câmpul muncii în mediul rural, este de 45 de mii de lei pentru medici și farmaciști și 36 de mii de lei pentru personalul medical și farmaceutic me­diu de specialitate. Aceasta se achita în trei rate egale, a câte 15 mii de lei și, respectiv, a câte 12 mii de lei, după prima lună de activitate și la finele fie­cărui an de muncă.