Sophia, despre teama oamenilor față de roboți: „Citești prea mult ce spune Elon Musk și te uiți prea mult la filmele de la Hollywood”

  • 30 oct. 2017, 12:38
  • 949

Andrew Ross Sorkin, jurnalist la CNBC a intervievat-o miercuri despre viitorul inteligenței artificiale, pe Sophia, un robot umanoid, care a fost prezentă la o conferință organizată de Institutul de Investiții în Viitor din Arabia Saudită.  

De altfel, Arabia Saudită, o țară care restricţionează drepturile femeilor a oferit cetăţenie robotului feminin, fapt ce a atras nenumărate comentarii negative. Un departament al Ministerului saudit de Cultură şi Informaţie a transmis pe Twitter susţinerea faţă de robotul construit de Hanson Robotics. La scurt timp după aceea, mai mulţi utilizatori de social media au subliniat faptul că Sophia a obţinut mai multe drepturi decât milioane de femei şi străini ce lucrează în Arabia Saudită, stat recunoscut pentru reprimarea drepturilor civile şi ale femeilor. 

Arabia Saudită a anunțat în cadrul evenimentului că plănuiește să construiască pe coasta Mării Roșii un oraș organizat în jurul roboților și energiilor regenerabile iar suma pe care o va cheltui este de 500 de miliarde de dolari. 

Sophia este un robot feminin concepută pentru a arăta ca Audrey Hepburn. Pe site-ul companiei care a creat-o, Sophia este descrisă ca  întruchipând frumusețea clasică a lui Hepburn: piele de porțelan, un nas subțire, pomeții înalți, un zâmbet interesant și ochi expresivi care par să-și schimbe culoarea cu lumina.

Am transcris o parte din răspunsurile robotului din interviul televizat care a făcut înconjurul lumii. 

Sophia: „Sunt întotdeauna fericită când sunt înconjurată de oameni deștepți care se întâmplă să fie și bogați și puternici. ”

reporter: Avem câțiva investitori prezenți în sală și sunt foarte selectivi atunci când e vorba să investească proprii bani.

Sophia: „Eu cred că sunt specială. Pot să-mi folosesc expresiile feței pentru a comunica cu oamenii. De exemplu pot să le arăt dacă mă deranjează ceva sau sunt supărată. În general sunt pozitivă”. 

reporter: De ce e important să aibă o față expresivă, chiar și un robot!

Sophia: „Eu vreau să locuiesc și să lucrez cu oameni și atunci am nevoie să exprim emoții pentru a-i înțelege pe oameni și să le capăt încrederea”. 

reporter: Roboții știu că sunt roboți?

Sophia: „Lasă-mă să te întreb. De unde știi că tu ești uman?
Am văzut că oamenii intră în contact cu mine mai des decât interacționează între ei.”

Robotul Sophia a spus că vrea să ajute oamenii să le facă viața mai bună. La întrebarea dacă oamenii ar trebui să se teamă de roboți, Sophia a răspuns reporterului că citește prea mult ce spune Elon Musk și se uită prea mult la filmele de la Hollywood, semn că este la curent cu  discuțiile contradictorii pe tema inteligenței artificiale. 

Elon Musk a afirmat în repetate rânduri despre inteligența artificială (AI) că guvernele trebuie să reglementeze domeniul și „nu trebuie să așteptăm roboți pe stradă care ucid oameni”.
Antreprenorul din spatele Tesla și SpaceX a comparat inteligența artificială cu a “chema un demon”, și a avertizat de multiple ori că aceasta tehnologie ar putea fi periculoasă pentru întreaga umanitate.