Șeful tău are zece idei pe minut? Iată ce e de făcut

  • 14 ian. 2019, 11:40
  • 391

Oamenii vizionari fac viața interesantă, palpitantă, agreabilă și plină de inovație. Dar poți fi și copleșit de această efervescență, mai ales atunci când nu mai poți ține pasul cu creativitatea lor constantă și cu veșnica lor explozie de idei.

De exemplu, intri în ședință cu șeful, crezând că știi destul de clar ce e de făcut și care sunt prioritățile. Dar ieși de acolo buimac, întrebându-te cum vei reuși să înghesui încă cinci idei într-un plan de acțiune deja încărcat. Te îndrepți spre biroul tău și ai o bănuială care te crispează: în Inbox deja te așteaptă încă un mail cu subiectul „uite la ce m-am mai gândit…..”

Dacă șeful tău are zece idei pe minut, iată ce ai de făcut:

Întreține respectul reciproc

Dacă te simți copleșit de creativitatea șefului tău și de multele sale idei, cel mai probabil ești un om concentrat pe acțiune. Și, dacă nu ești atent, frustrarea ta te-ar putea face să începi să-ți judeci șeful, spunându-ți: „Noroc cu mine, care mai și fac ceva, altfel totul s-ar duce de râpă aici”. O astfel de atitudine te-ar putea face să crezi că ești singurul care are o contribuție valoroasă și să-ți pierzi respectul pentru viziunea și perspicacitatea șefului tău.

Evită această capcană. Alege să menții respectul reciproc. Poate că ești mai bun la execuție – caz în care acesta este punctul tău forte, prin care tu aduci valoare în echipa voastră. Dar viziunea șefului tău este ceea ce dezvoltă activitatea și organizația. El știe ce este de făcut și se pricepe să țină echipa în priză, evitând delăsarea și plafonarea. În loc să vezi diferența dintre voi ca fiind un aspect negativ, privește punctele voastre forte ca fiind valoroase tocmai pentru că sunt complementare.

Nu trebuie să pui în practică fiecare idee

Dacă tu ești omul care trece imediat la fapte, poți fi înclinat să crezi că, dacă șeful ți-a comunicat o idee, tu trebuie să treci imediat la treabă și să o implementezi. De multe ori nu este așa. Oamenii cu minte creativă pot avea și 100 de idei înainte de micul dejun. Cine poate să țină pasul cu asta?

O soluție ar putea fi să ai un folder în Inbox care să fie „locul de parcare” pentru acele idei ale șefului care nu au legătură cu proiectele și prioritățile curente. Șefului îi poți răspunde cu „bună idee” sau „mă uit să văd despre ce e vorba”. Apoi parchează ideea în folderul de parcare, fără să te simți obligat să treci imediat la acțiune.

Adeseri, șeful tău vrea doar să-ți împărtășească ceva ce i-a trecut prin minte, pentru cazul în care ideea respecivă s-ar dovedi utilă – acum sau cu altă ocazie, caz în care o simplă confirmare de primire îi este suficientă. De-abia dacă readuce în discuție acea idee poți începe să te ocupi de ea. Însă această tactică nu funcționează în toate cazurile, așa că e bine să-ți cunoști șeful, modul său de lucru și ce așteptări are de la tine. Iar dacă șeful tău se așteaptă să implementezi fiecare idee pe care ți-o comunică, atunci aplică tacticile de mai jos:

Comunică-i șefului care este timpul necesar pentru implementare

Oamenii creativi tind să estimeze greșit cât durează să faci un lucru. În cazul în care constanți că șeful tău chiar dorește să pui în aplicare ideea lui nouă, dar îți dai seama și că implementarea ei ar însuma un număr semnificativ de ore, atunci comunică-i acest lucru. Spune-i cum se traduce ideea în număr de ore de lucru pentru echipă și în număr de ore de plată furnizori și asigură-te că șeful tău este de acord cu respectiva investiție de resurse. Astfel, te asiguri nu numai că șeful tău are o viziune exactă asupra costului ideii sale, ci și transferi de la tine la el presiunea alocării resurselor aferente.

Analizați împreună planul strategic

Dacă ideile noi îi distrag mereu atenția șefului tău, se poate întâmpla ca acesta să aibă dificultăți la stabilirea priorităților. Așa că, în loc să anihilezi o idee care îl entuziasmează, redirecționează-i atenția către planul lunar și trimestrial al echipei și întreabă-l: „Cum crezi că am putea încadra această nouă idee în obiectivele noastre curente?” sau „Dacă decidem să facem asta, atunci va trebui să renunțăm la acel proiect și vom avea niște întârzieri la celălalt proiect. Cum preferi să ne stabilim prioritățile?” sau „Crezi că ar fi bine să implementăm această idee acum sau să o amânăm pentru anul următor?”.

Prezentându-i șefului tău ce impact are noua idee asupra priorităților curente îl vei ajuta să evalueze situația din punct de vedere strategic.

Să lucrezi cu un om care este un permanent incubator de idei poate fi antrenant, dar și epuizant. Dar aplicând aceste câteva tactici, vei putea să echilibrezi forța lui creatoare și să scazi presiunea pe care o resimți atunci când te străduiești să ții pasul cu atâta energie și exuberanță.