Secretul angajaților cu salarii mari: au o inteligență emoțională mai mare

  • 24 ian. 2018, 13:38
  • 1 945

Este deja cunoscut faptul că nivelul inteligenței emoționale este un indicatorce poate prezice dacă persoana va avea sau nu o carieră de succes. Însă, un studiu publicat în „Journal of Vocational Behaviour” în luna august 2017, a mers și mai departe. Cercetătorii au determinat nivelul inteligenței emoționale în rândul unor studenți americani în timpul studiilor universitare și le-a urmărit traiectoria profesională pe parcursul a zece ani.

Rezultatele studiului, citate de publicația britanică „The Guardian”, arată că acei studenți care aveau un coeficient mai înalt de inteligență emoțională au ajuns să aibă salarii mai mari decât colegii lor care aveau un coeficient mai scăzut al inteligenței emoționale, indiferent de domeniul de activitate.

Dacă te întrebi care este motivul pentru care oamenii cu o inteligență emoțională ridicată primesc salarii mai mari, iată răspunsul: inteligența emoțională presupune că o persoană este capabilă să înțeleagă mai ușor emoțiile altor oameni. La locul de muncă, această abilitate îți permite să motivezi eficient oamenii și chiar să influențezi comportamentele colegilor tăi.

Studiul a arătăt faptul că persoanele cu un coeficient înalt al inteligenței emoționale erau foarte implicate în comunicarea din interiorul companiilor, având mulți prieteni. Acest lucru le deschidea accesul către mai multe informații si resurse, cu ajutorul cărora își puteau îmbunătăți performanțele, ceea ce le permitea să obțină salarii mai bune.

Totodată, aceste persoane s-a dovedit că atrag mai ușor mentori buni care să le ghideze într-o carieră de succes. În același timp, persoanele care au o inteligență emoțională sporită sunt mai deschise să accepte un feedback negativ și să învețe din propriile greșeli. La polul opus, persoanele cu un grad scăzut de inteligență emoțională nu sunt la fel de deschise să accepte criticile și sugestiile de îmbunătățire, ceea ce le ține pe loc din dezvoltarea în carieră.

De asemenea, oamenii cu inteligență emoțională ridicată au abilitatea de a percepe, de a înțelege și de a-și gestiona propriile emoții, lucru care ajută enorm în gestionarea unor situații complexe care apar între colegii de birou.

Cum îți poți crește inteligența emoțională

Pentru că știi cât este de important să ai un coeficient înalt de inteligență emoțională în carieră, poate că te întrebi deja cum poți face astfel încât să crești acest indicator.

În primul rând, ceea ce ai de făcut este să devii conștient de propriile tale emoții. Observă-ți gândurile care apar în diverse situații, precum și reacțiile emoționale. Gândește-te la cum vei fi perceput de cei din jurul tău. Chiar poți începe să ții un jurnal în care să-ți notezi evenimentele de peste zi și cum te-ai comportat și cum ai reacționat la ele, gândindu-te cum ai putea să-ți îmbunătățești empatia.

În al doilea rând, implică-te mai mult în activitățile de grup sau în acele sarcini care presupun interacțiunea cu oamenii. În felul acesta, vei avea mai multe oportunități pentru a-ți dezvolta și a-ți manifesta empatia.

De asemenea, fii deschis către lucruri noi, chiar dacă asta înseamnă să accepți anumite schimbări incofortabile.

În plus, fii pregătit să accepți și criticile oamenilor din jur. Ia ce te ajută din intervenția lor și mai pune o cărămidă la propria ta dezvoltare.

Vezi partea plină a paharului în ceea ce ți se întâmplă zi de zi. Treptat, te vei apropia mai mult de oameni și vei reuși să-ți înțelegi propriile emoții, dar și emoțiile celorlalți oameni.