Sărăcia profundă alungă în străinătate populația Republicii Moldova

  • 12 iun. 2019, 12:57
  • 1 114

Deși Republica Moldova înregistrează anula creșteri economice aceasta nu este suficientă pentru a asigurarea bunăstării populației și creșterea locurilor de muncă. În strategia Moldova 2020 aspirațiile autorităților a fost de 6%, însă cifra nu a fost atinsă. Situația s-a agravat și a speriat potențialii investitori care urmau să vină, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul, Victor Ursu.

Autoritățile se confruntă cu provocarea de a relansa creșterea economică și de a accelera procesul de creare a locurilor noi de muncă. Locurile de muncă prezintă o provocare pentru că lucrătorii tineri, productivi părăsesc țara la o rată neobișnuit de rapidă în căutarea muncii și succesului în alte părți. În ultimele două decenii Moldova a pierdut deja din populația sa și, cu tendințele curente, va pierde o cincime din populație până în 2050. O parte dintre cei care au plecat la muncă în străinătate au generat un flux de remitențe, bani care au mers în consum și doar o mică parte în dezvoltarea afacerilor.

Victor Ursu, care citează informațiile Băncii Mondiale susține că încetinirea creșterii economice constă în decelerarea creșterii productivității totale a factorilor – modul în care companiile și economia per ansamblu combină forța de muncă și capitalul în vederea utilizării lor mai eficiente. Investigarea tendințelor în domeniul productivității din perspectiva ofertei relevă faptul că, deși forța de muncă migrează din agricultură spre activități cu o productivitate mai înaltă, creșterea productivității în cadrul sectoarelor este redusă, iar productivitatea la nivel de companie asociată de regulă cu inovații nu se ameliorează.

O problemă constatată de Victor Ursu este prezența excesivă a statului în economie. Statul gestionează sectoare importante din economia țării a căror productivitate este mai joasă față de cea a companiilor private. De aceea, autoritățile ar trebuie să se concentreze pe diminuarea rolului statului în economie și cu încurajarea dezvoltării companiilor private. Totodată, este nevoie și de reformarea învățământului, care se pliază foarte puțin cu oferta din piață în condițiile în care companiile private se plâng că specialiștii pregătiți de instituțiile de învățământ sunt puțin solicitați pe piața muncii.

În concluzie, Victor Ursu a spus că Republica Moldova rămâne vulnerabilă în fața șocurilor externe. Grupurile de interese trag sforile în domeniile cheie din business, iar corupția endemică va eroda și mai mult economia țării, iar discrepanța dintre cei săraci și cei bogați se va adânci și va crește și mia mult migrația.