Salarii mai mari, dar încă insuficiente pentru un trai decent

  • 30 mai 2019, 11:44
  • 1 660
  • 2

Pe 18 mai, în ţară a fost marcată Ziua Internaţională a Muzeelor. Cum este o zi de muncă la muzeu, în ce condiţii activează salariaţii de la o asemenea instituţie culturală, cu ce probleme se confruntă ne-au relatat directorul şi liderul sindical de la Muzeul Naţional de Etnogra­fie şi Istorie Naturală.

Petru Vicol, directorul muzeului, a con­statat că unii salariaţi ridică lefuri mai mari, odată cu implementarea Legii nr. 270 pri­vind sistemul unitar de salarizare în secto­rul bugetar, alţii însă au rămas cu aceeași remunerare.      

Valentina Onofreescu, președinta co­mitetului sindical din cadrul muzeului, a menționat că, în comparație cu situația care era acum câțiva ani, actualele condiții de muncă de la instituţie sunt mult mai bune.

„Activăm în clădirea administrației mu­zeului, care a fost reparată capital timp de opt ani. Salariații care activează în condiţii nocive beneficiază de adaos la leafă, în va­loare de 120 de lei lunar, dar și de 11 zile suplimentare la concediul anual de odihnă. La muzeu se implementează un contract colectiv de muncă încă din anul 2009”, a relevat liderul sindical.

Totodată, Valentina Onofreescu a ţinut să abordeze o altă problemă: „Din cauză că acoperișul clădirii este vechi și deteriorat, apa pătrunde prin fisuri în pereți și ume­zeala ajunge chiar până la demisol, aceasta având un impact negativ asupra sănătății angajaților. Iarna, unii salariaţi lucrează îmbrăcați în paltoane, din cauză că tempe­ratura în sălile muzeului e mult sub nor­mă, deși clădirea este încălzită în perioada rece a anului. Potrivit estimărilor, pentru renovarea acoperișului ar fi nevoie de circa 9 mln. de lei”.

Potrivit liderului sindical, din cei 150 de salariați ai muzeului, 103 sunt membri de sindicat. „Un muzeograf, cu vechimea în muncă de cinci ani, în prezent ridică un salariu de 3200 de lei. Până la implementa­rea Legii nr. 270, acesta primea o leafă de 2600 de lei. Mulți angajați ai muzeului pri­mesc aceeași leafă pe care o ridicau până la implementarea legii. Astfel, o persoană a depus cerere de eliberare din serviciu. Mu­zeografii, șefii de secții, restauratorii ridică lefuri mai mari, dar câștigul este insuficient pentru un trai decent. Am fost la Oradea, România, acolo un șef de secție de la mu­zeu are o retribuţie lunară de 1200 de euro. Leafa aceluiași șef de secție de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală de la Chișinău abia de ajunge la 5000 de lei. Rezultă că salariul unui muzeograf din România e de cinci ori mai mare ca al unuia de la noi ”, a constatat cu amărăciune sursa citată.

Salariul unui muzeograf din România e de cinci ori mai mare ca al unuia de la Chișinău.

Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, care a însoţit echipa „Vocii poporului” la muzeu, a spus că, odată cu implementarea Legii nr. 270, situaţia oamenilor de cultură s-a ame­liorat puţin, dar…

„Nu am obţinut tocmai ceea ce am ce­rut la capitolul salarizare. Totodată, aceste majorări au fost posibile şi ca urmare a re­ducerii de cadre, inclusiv în muzee. Anga­jaţii din serviciul tehnic de la muzee bene­ficiază de o majorare simbolică a lefii. Cât priveşte condiţiile de muncă, acestea sunt foarte bune la Muzeul Naţional de Istorie, dar lasă mult de dorit la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Minis­trul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Mo­nica Babuc, este la curent cu problemele existente în aceste instituţii. Sperăm că, odată cu instalarea noului Guvern, situaţia se va schimba spre bine la acest capitol, iar noi, sindicatele, vom continua dialo­gul, pentru ca problemele existente să fie rezolvate”.