Să lucrezi nu să naști

  • 27 mar. 2017, 13:28
  • 860
  • 1

Fiecare femeie își dorește să aibă o carieră de succes unde să facă ceea ce-i place. Începând de la universitate, își conturează anumite orizonturi la care vrea să ajungă și merge spre ele. Însă la o anumită vârstă, apar noi interese și femeia ajunge în una dintre cele mai mari dileme. Ea decide să aibă un copil pentru că dorința de a aduce pe lume un bebeluș este tot mai puternică. Totodată, cariera construită ani de-a rândul transformă această decizie într-una care îi dă bătăi de cap.

Dacă ești proaspătă mămică, principala întrebare pe care ți-ai pus-o este cum să combini maternitatea și cariera. Nimeni nu a spus că acest lucru este ușor de realizat, însă nu este imposibil. Cu siguranță, atât la serviciu, cât și acasă va trebui să renunți la multe lucruri sau să optezi pentru unele în defavoarea altora. Important este să ai în jur persoane care să te încurajeze și să te susțină.

Trebuie să stabilești prioritățile. Dacă te-ai decis că vrei cu orice preț să-ți păstrezi funcția și statutul la serviciu, trebuie să fii pregătită că nu vei fi atât de mult timp lângă copilaș. Totodată, dacă vrei să fii prezentă atunci când bebelușul tău va face primul pas sau când va spune prima dată „mama”, trebuie să conștientizezi că nu vei avea aceleași rezultate la serviciu.

O altă regulă este să delimitezi clar serviciul de casă. Dacă ai pășit pragul casei, deconectezi telefonul și lași deoparte toate documentele de la serviciu. Aici ești mamă și soție. Totodată, la serviciu trebuie să te detașezi de gândurile despre copilul tău și să te concentrezi asupra sarcinilor.

În prima perioadă, când și copilul are mare nevoie de tine, și tu de el, mergi la serviciu pentru câteva ore. Astfel, vei reuși să fii în pas cu toate procesele de la muncă, dar vei avea și destul timp pentru casă. În această perioadă, străduiește-te să nu încarci colegii cu prea multă informație despre copil. Cu siguranță ești entuziasmată de faptul că bebelușul tău s-a învățat să meargă la oală sau că ține deja lingurița în mână, însă nu la fel de încântați sunt și colegii de la serviciu.

Dacă te-ai adaptat regimului care presupune atât nopți nedormite alături de copilul căruia îi cresc dințișorii, cât și ședințe importante la serviciu, poți considera că ai depășit cea mai grea perioadă. Acum este important să menții echilibrul și să faci ceea ce te face cu adevărat fericită.