Record pentru cea mai lungă carieră de avocat. Cine îl deține?

  • 12 oct. 2017, 11:13
  • 625

Un palestinian a bătut recordul pentru cea mai lungă carieră de avocat. Este vorba despre Fuad Shehadeh, de 92 de ani. La momentul înregistrării recordului de către Guinness World Records, la 31 mai 2016, se împliniseră 66 de ani și 187 de zile de când Shehadeh practica avocatura. În aproape 7 decenii de carieră el a lucrat la mii de cazuri, a oferit consiliere juridică pentru mii de clienți, a reprezentat oameni și instituții, atât locale, cât și internaționale. 

Fuad Shehadeh s-a născut la 13 iulie 1925, la Ierusalim. Oficial și-a început cariera de avocat la 27 noiembrie 1949, după ce și-a obținut diploma de drept la Școala de Drept din Ierusalim. Fuad spune că a început să profeseze chiar mai devreme de absolvire, în iulie sau august 1948, la aproape două luni după încheierea mandatului britanic asupra Palestinei. Atunci el obținuse licența de a practica avocatura de la Conducătorul Consiliului de drept al Palestinei. Dar, după cum declara Shehadeh într-un interviu pentru Xinhua, reprezentanții Guinness World Records nu au putut confirma acest lucru ca punct de plecare, din cauza complicațiilor cauzate de Nakba, cunoscută și ca „Dezastrul" sau „Catastrofa" poporului palestinian din 1948, când a fost înființat Israelul.

În timpul războiului din Palestina din acel an, aproximativ 750.000 de palestinieni au fost supuși epurării etnice, au fugit din calea armatei israeliene pentru a-și salva viețile sau au fost expulzați, iar sute de orașe și sate palestiniene au fost depopulate și distruse. Astfel nu s-au păstrat nici actele care ar confirma faptul că Fuad Shehadeh profesa de pe atunci avocatura. În biblioteca societății de avocați A. F. & R. Shehadeh, unde s-au păstrat volume ale publicațiilor sale, Shedadeh și-a reamintit primele zile ale carierei de avocat. "Clădirile și curțile erau distruse. Totul era cu susul în jos. Nu aveam nici dosare și nici birou", a spus el. "Prin urmare, nu am avut dovezi pentru Guinness că am început a practica avocatura în vara lui 1948."

Fuad Shehadeh s-a alăturat ulterior Baroului iordanian, devenind în 1964 vicepreședinte al Baroului. A ocupat această funcție până în 1969. Câțiva ani mai târziu, Fuad Shehadeh, împreună cu fratele său mai mare, Aziz, au înființat firma de avocați A. F. & R. SHEHADEH. Ei au contribuit la elaborarea proiectelor de legi ale Autorității Naționale Palestiniene, care a fost înființată ca urmare a Acordurilor de la Oslo din 1993 între Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Israel, a legilor și reglementărilor multor instituții guvernamentale și organizațiilor civile.

În ciuda realizărilor, Shehadeh a spus că viața lui nu a fost lipsită de tragedii personale, cum ar fi accidentul de mașină din 1978, în urma căruia și-a pierdut vederea unui ochi imediat, și a ambilor ochi câțiva ani mai târziu. În 1984 Fuad a mai trecut printr-o pierdere – a murit fratele său, Aziz. Totuși aceste tragedii nu l-au împiedicat să-și continue cariera incredibilă. Fuad, acum în vârstă de 92 de ani, mai conduce încă afacerea familiei, împreună cu cei doi fii ai lui, Nadeem și Kareem, și cu nepotul său Raja.

Vorbind despre realizările sale, Fuad Shehadeh a spus: "Am fost mereu un admirator al Guinness World Records, de când mă țin minte. Dar niciodată nu m-am gândit și nu am visat că într-o zi voi fi deținătorul unui titlul al Guinness World Records. Asta înseamnă foarte mult pentru mine și mă mândresc cu faptul că sunt un palestinian și sunt posesor al unui astfel de titlu internațional. Consider că este o recunoaștere bună, nu o realizare, deoarece oamenii se așteaptă la realizări atunci când sunt la începutul vieții lor profesionale, dar eu acum sunt spre sfârșit. Am realizări suficiente în timpul vieții mele".

Anterior, cea mai lungă carieră de avocat a avut-o Emanuel Hugh McGregor. El s-a născut la 13 martie 1920 în Statele Unite ale Americii și a fost avocat profesionist în Chardon, Ohio, SUA, din 17 martie 1948 până în 24 iunie 2014 - 66 de ani și 99 de zile.