Propuneri de optimizare a noului sistem de salarizare a bugetarilor

  • 13 nov. 2018, 11:59
  • 680

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost susţinut de ma­joritatea reprezentanţilor sin­dicatelor în Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective la o recentă şedinţă a acestei structuri. Şi chiar dacă toţi sindicaliştii au înaintat propuneri de îmbunătăţire a documentului, cei de la Fede­raţia „SindASP” au declarat că varianta de proiect propusă nu este acceptabilă.

Una din principalele modificări solicitate de reprezentanţii salari­aţilor s-a referit la eliminarea unei prevederi din proiect, care stabi­leşte că salariile şi alte drepturi de natură salarială nu vor putea fi ne­gociate. Această sintagmă are un caracter ilegal şi discriminatoriu, au apreciat sindicaliştii.

În context, Sergiu Sainciuc, vi­cepreşedinte al CNSM, a remarcat că ţara noastră a ratificat un şir de convenţii ale Organizaţiei Interna­ţionale a Muncii, iar acestea asigu­ră, între altele, dreptul la negocieri colective şi la asociere.

Totodată, Sergiu Sainciuc a menţionat că, în opinia sindica­telor, unele norme, cum sunt cele privind munca suplimentară, pre­stată pe timp de noapte sau peste orele de program, nu ar trebui să fie obiect al legii în cauză. Or, aces­tea sunt garanţii stipulate de legis­laţia în vigoare şi au un caracter de compensare.

Anularea dreptului la negocieri are un caracter ilegal şi discriminatoriu

De asemenea, ar fi necesar să fie specificate grupurile ocupaţio­nale care nu au dreptul la sporul pentru vechime în muncă, pentru ca, eventual, tuturor celorlalte să le poată fi majorat salariul de bază cu mai multe clase de salarizare.

O altă normă importantă se re­feră la persoanele care nu au ni­velul de studii necesar pentru ocu­parea anumitei funcţii şi care vor primi un salariu de bază diminuat cu cinci clase de salarizare succesi­ve. În unele cazuri, această diferen­ţă ar putea fi însă chiar şi de 21 de clase de salarizare. Drept urmare, s-a propus ca în textul legii să exis­te o normă unică ce ar reglementa aceste aspecte. 

Analiză suplimentară

Sergiu Sainciuc s-a referit şi la faptul că, în corespundere cu noua lege, salariul de bază va fi format din clasa de salarizare, vechimea în muncă, gradul special şi catego­ria de calificare. În opinia sa, este important să se analizeze supli­mentar modul în care toate aceste componente acoperă şi asigură un nivel de 70-80 la sută din salariul total.

Sergiu Sainciuc a apreciat pro­iectul propus pentru consultare ca fiind unul foarte necesar, reuşit şi aşteptat de mult timp. În opinia sa, documentul trebuie promovat, iar deficienţele care se conţin în aces­ta pot fi eliminate pe parcurs.

La rândul lor, preşedinţii fede­raţiilor sindicale de ramură au for­mulat şi ei numeroase propuneri de modificare a proiectului Legii privind sistemul unitar de salariza­re în sectorul bugetar.

Ghenadie Donos, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a remarcat că reprezen­tanţii acestei organizaţii au calcu­lat impactul care se va produce în urma adoptării noii legi, în baza căreia în sistemul educaţional vor avea loc creşteri salariale. Cu toate acestea, a fost elaborat şi înaintat factorilor de răspundere un set de propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului de document.

Deficienţe multiple

Pe de altă parte, Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei Sindicate­lor Angajaţilor din Serviciile Publice „SindASP”, a afirmat că, în va­rianta propusă pentru consultare, proiectul nu poate fi susţinut. Or, acesta ar conţine multiple defici­enţe şi inadvertenţe, iar cei de la Federaţia „SindASP” îşi exprimă speranţa că la etapa de definitivare se va ţine cont de propunerile lor.

În acelaşi timp, Nicolae Garaz, preşedintele Federaţiei Sindica­telor Lucrătorilor din Cultură, şi-a exprimat regretul că documentul a fost examinat în lipsa proiectu­lui Legii bugetului de stat pentru 2019. Drept urmare, posibilităţile anunţate de autoritățile statului de majorare a salariilor pot fi doar analizate pe dibuite. Nicolae Garaz a insistat ca toate modificările şi propunerile înaintate de sindicate să fie luate în consideraţie, deoa­rece nu vor duce la majorarea cos­turilor, dar sunt importante pentru salariaţi.

În context, Angela Otean, secre­tarul general al Federaţiei „Sindlex”, a constatat că, până acum, retribuţia grupului ocupaţional ordine publică şi securitatea statu­lui era constituită în proporţie de 70 la sută din sporuri şi de 30 la sută din salariul de bază. După aplicarea noii legi, aceste proporţii se vor inversa, iar nivelul salariului va rămâne aproape acelaşi.

Contracararea corupţiei

În schimb, la funcţiile de exe­cuţie unde sunt coeficienţi şi cla­se de salarizare mici, salariul se va diminua uşor. În consecinţă, cei de la „Sindlex” au solicitat ca valoa­rea de referinţă pentru acest grup ocupaţional să nu fie de 1500 de lei, ci de 1700-1800 de lei. Or, ar fi vorba despre un grup specific, care merită acest privilegiu.

Angela Otean a mai adăugat că atât sindicaliştii, cât şi angajatorii din ramura pe care o reprezintă, au ajuns la concluzia că noua lege este bine gândită şi ar putea con­tribui la contracararea anumitor elemente de corupere.

Mihail Dutca, consilier principal la Sindicatul „Sănătatea”, a solicitat ca autorii proiectului să revină asu­pra prevederilor legate de salariile unor categorii de lucrători, cum sunt cadrele didactice din centre­le de plasament pentru copii, în condiţiile în care calculele arată că retribuţia acestora ar urma să se micşoreze cu 33 la sută.