Proiectul de susţinere a agriculturii competitive în R. Moldova a fost extins

  • 31 mai 2019, 16:33
  • 518

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obțină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii, transmite MOLDPRES.

Granturile sunt disponibile pentru grupurile de producători, cu cel puțin cinci membri, din domeniile horticol (cultivarea fructelor, nucilor și strugurilor), precum şi cel de colectare și procesare a laptelui și mierii.

„Extinderea proiectului este un factor pozitiv pentru întreaga economie a Republicii Moldova. Datorită efortului proiectului, crește numărul locurilor de muncă, întreprinderile devin mai profitabile, crește potențialul de export al produselor moldovenești", a declarat Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială.

„Impactul proiectului MAC-P pentru agricultura din Republica Moldova este unul incontestabil de mare. De fapt, acest proiect oferă două soluții pentru sector - agricultorii primesc resurse pentru infrastructură: depozite frigorifice, linii de sortare etc. şi sunt susţinuţi ca să se asocieze și să devină mai puternici", a afirmat Iurie Uşurelu, secretar general de stat al  Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul MAC-P a fost lansat în anul 2012 pentru a oferi agricultorilor un suport logistic şi financiar cu scopul consolidării capacităţilor de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrării şi ambalării produselor agricole şi facilitării accesului la piaţă. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranţei alimentelor.

De la începutul proiectului, sprijinit financiar de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu,  în ţara noastră au fost înregistrate 56 de grupuri de producători. În cadrul programului de granturi investiționale destinate grupurilor de producători, au fost debursate resurse de grant în valoare de circa 9,2 milioane de dolari, către 34 de grupuri de producători. Alte cel puțin 5 grupuri de producători urmează să beneficieze de finanțare pe parcursul anului 2019. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 mii dolari SUA. Cea mai mare parte a grupurilor de producători s-au asociat pentru producerea fructelor, două grupuri - pentru cultivarea legumelor, și un grup este producător de alune și migdal.