Producătorii avicoli, între lupta pentru a supraviețui și năzuința de a prospera

  • 16 apr. 2019, 15:27
  • 1 136

În prezent, la ferma avicolă din Corlăteni lucrează circa 70 de angajați, toți membri de sindicat. Violeta Negru, lider sindical, susține că noii membri de sindicat pot fi recrutați, atrași prin garanțiile pe care le oferă sindicatele lucrătorilor, precum ar fi contract colectiv de muncă, excursii, bilete la tabere pentru copii și bilete la tratament pentru salariați.

Ne-a bucurat faptul că astăzi salariații nu mai sunt nevoiți să muncească la fabrică în condiții grele, cu miros neplăcut, să curețe deșeurile etc. În prezent, la fabrica avicolă din Corlăteni totul este automatizat.

„Deși nu avem posibilități să investim în dezvoltarea întreprinderii așa cum ne-am dori, toate halele sunt modernizate con­form rigorilor europene. Acum trei ani, am renovat ultima hală. Procesul de hrănire, curățare a teritoriului, ventilare, de recolta­re, sortare și ambalare a ouălor – totul e au­tomatizat, fiind redusă la minim intervenția operatorilor din hală. La noi totul e curat și alb ca în farmacie”, a afirmat Eugeniu Ur­zică, directorul întreprinderii. Și liderul sin­dical Violeta Negru a confirmat faptul că salariații lucrează în condiții bune.

Cea mai mare problemă, insuficiența de forță de muncă și concurența neloială.

O problemă cu care se confruntă administrația de la „Avicola” SA Corlăteni este insuficiența de forță de muncă. „E o problemă gravă nu numai la noi, ci în mul­te alte domenii. De exemplu, medici vete­rinari cu studii superioare nu avem, ener­getician nu este, sortatori de ouă nu sunt suficienți, mecanizatori avem prea puțini. Am fost nevoiți să reprofilăm un mecani­zator în sudor ș.a.m.d. Ne susține într-o anumită măsură și Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură”, a afirmat Eugeniu Urzică.

Totuși, automatizarea fabricii a rezolvat într-o oarecare măsură lipsa brațelor de muncă în anumite sectoare.

Directorul întreprinderii se plânge și de faptul că sunt nevoiți să-și vândă producția sub prețul de cost. „Piața producției avicole la noi nu este reglementată prin lege, mă refer inclusiv la prețuri. Avem o asociație înființată anul trecut, pentru a ne face auziți de mai sus. Încercăm să ne luptăm cu problemele cu care ne confruntăm pe piața de desfacere. Deocamdată, nu prea avem rezultate. Sperăm că o să fie bine”, a spus pe o notă optimistă Eugeniu Urzică.

„Avicola” este prima fermă din Repu­blica Moldova care a început să expor­te producția sa. „Am exportat cândva în România. Dar de când aceasta a aderat la Uniunea Europeană, au fost impuse re­glementări noi și deja nici măcar nu pu­tem tranzita teritoriul românesc, necum să mai comercializăm produse. Apoi ne-am orientat spre țări din Orientul Apropi­at, precum Turcia, Siria, Irak. În Irak, însă, există o concurență acerbă cu Ucraina, un producător foarte mare de ouă”, a re­levat managerul întreprinderii avicole din Corlăteni.

O problemă, se plânge administratorul, e că nu toți activează în aceleași condiții. „În Moldova, vinde fiecare cum poate. Noi avem toată documentația necesară, tot fe­lul de avize, dar la Sângerei, de pildă, este un om care crește pui în garaj și se bucu­ră de aceleași drepturi ca și producătorii autorizați, cu actele în regulă. Concurența neloială este un mare impediment pentru producătorii onești”, a adăugat Eugeniu Urzică.

În pofida tuturor dificultăților, angajații primesc salariile la timp, beneficiază de întregul pachet social, un lucru important pentru menținerea tonusului în colectiv, a speranței și siguranței zilei de mâine, susține lidera sindicală Violeta Negru.