Prima zi la locul de muncă: cum să ai un start excelent?

  • 27 dec. 2016, 16:02
  • 1 365

Prima zi la un nou loc de muncă poate fi extrem de stresantă și încărcată de presiunea de a demonstra că ești cel mai bun și că meriți jobul obținut. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci imediat ce ajungi la birou pentru a avea un start excelent la locul de muncă, potrivit Business Insider.

Adresează cât mai multe întrebări

Prima jumătate de zi la locul de muncă ar trebui să stai și să asculți, nu ezita să pui întrebări pentru a afla lucrurile care te interesează.

„Făcând acest lucru, îți demonstrezi curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi”, spune Mark Strong, coach.

Specialistul consideră ca cel mai bine este să te pregătești scriindu-ți anterior întrebări practice și generale despre cum poți avea performanțe în funcția respectivă.

Vorbește despre tine

Pregătește un discurs de 30 de secunde în care să vorbești despre tine, cine ești și ce ai făcut anterior, pentru că, cel mai probabil, colegii tăi te vor întreba despre locuri de muncă avute.

De asemenea, pregătește-te să vorbești și despre lucrurile pe care le vei face în noua poziție, pentru că sigur vor fi oameni care nu vor ști pentru ce ai fost angajat sau, pur și simplu, vor să înceapă o discuție.

Intră la timp în birou

Ideal este să ajungi cu vreo 15 minute înainte la sediu.

„Dacă nu ai făcut anterior traseul până la birou, cel mai bine este să faci câteva încercări cu o săptămână înainte, la ora de vârf, astfel încât să te asiguri că ești pregătit pentru ce poate fi mai rău”, spune expertul în carieră Teri Hockett. Însă nu intra mai devreme în birou, așteaptă începerea programului undeva în apropiere, eventual într-o cafenea.

Relaxează-te!

Sigur vei fi tentat să faci de toate în prima zi de birou, însă nu uita să te și relaxezi, pentru a-ți crește productivitatea.

„Asigură-te că ești odihnit, pregătit și că ești în timp cu toate. Aceste lucruri sunt importante pentru angajatori”, a spus Taylor.

Zâmbește!

Cu siguranță, ai făcut o serie de eforturi pentru a ajunge în punctul în care ești acum, trecând prin căutări, interviuri. Așa că nu uita să fii fericit și să te bucuri de moment”, susține Hockett.

Cu toții știm că prima impresie contează, așadar zâmbește când întâlnești oameni noi și strânge-le mâna. De asemenea, prezintă-te în fața tuturor și arată-le că ești bucuros că te afli în acel loc.

Stai de vorbă cu cât mai mulți colegi

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care poți să le afli atunci când ești pentru prima dată într-un loc de muncă ține de modul în care funcționează departamentul din perspectiva colegilor.

Este important să fii perceput ca prietenos și abordabil.

Cunoaște unde se află diverse locuri

Încă din prima zi trebuie să te interesezi unde sunt toaletele, unde se află sala de mese și, desigur, unde este biroul șefului.

Astfel, ai posibilitatea de a intra în vorbă cu colegii tăi, pe care nu trebuie să eziți să îi întrebi aceste lucruri.

Participă la traininguri

Chiar dacă este prima zi de muncă ți s-ar putea cere să participi la unele sesiuni de training. Indiferent ce ai avea de facut, nu trebuie să le ratezi.

Este important să nu pari dezinteresat chiar de la început. În plus, aceste sesiuni îți vor fi de ajutor în procesul de acomodare.

Arată energie debordantă

În primele zile la locul de muncă vei fi sub observația celorlalți. Atitudinea și etica ta sunt vizibile în această perioadă, de vreme ce colegii tăi nu au avut încă ocazia să îți observe alte abilități.

Dă-ți seama ce vrea șeful de la tine

În prima zi de muncă, angajatorul îți va explica responsabilitățile jobului, verbal sau chiar în scris – lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea succes în noul loc de munca.

Acestea fiind spuse, există, de obicei, un decalaj între ceea ce ar trebui să faci și ce faci cu adevărat și este important să știi din start ce se dorește de la tine”, susține David Parnell, expert în comunicare.