Povestea bărbatului care este bibliotecar de un deceniu

  • 1 oct. 2019, 10:34
  • 1 230

Contrar stereotipurilor, profesia de bibliotecar este practicată cu multă pasiune și de bărbați. Totuși, ei reprezintă puțin peste un procent din totalul celor care practică această meserie în Republica Moldova. Adică, în jur de 50 de bărbați lucrează în bibliotecile din țară. Povestea unuia dintre ei a aflat-o Ana Sârbu. L-a găsit pe Alexandru Rusu în satul Izbiște, din raionul Criuleni. Era înconjurat de cărți, dar și de copii, dar sunt cei mai fideli cititori.

Pe vremuri profesor de geografie, Alexandru Rusu este, de 10 ani, bibliotecarul satului Izbiște. Nu i-a fost ușor, pentru că, la început, sătenii nu prea înțelegeau cum un bărbat poate fi bibliotecar.

Alexandru Rusu, bibliotecar

Un punct tare dureros. Mai ales inițial. Chiar erau cazuri când deschidea ușa bibliotecii, mă vedea pe mine și o închidea înapoi. După vreun minut, intrau și întrebau dacă aici este bibliotecă și mai spuneau: Straniu, dvs sunteți bărbat și sunteți în bibliotecă.

Cu timpul, însă, oamenii au început să-l admire pentru dorința lui de a culturaliza satul. Pe parcursul anilor, Alexandru a reușit să facă și reparație în biblioteca satului. Implicându-se cu propriile forțe în amenajarea spațiului pentru citit.

Alexandru Rusu, bibliotecar

Inițial mi-a fost foarte greu, pentru că meseria de bibliotecar necesită să fii bine pregătit în toate domeniile. Alexandr Dumas este unul dintre preferații mei, iar volumele „Contele de Monte Cristo”, probabil, l-am citit de peste 10 ori.

Atât de bine își cunoaște biblioteca, încât poate cu ochii închiși să găsească orice carte.

Dacă mă întrebați de literatura italiană, o să întind mâna și o să vă spun că sunt aici. Iar cărțile astea două sunt Decameronul. Ceva mai frumos decât niște rafturi cu cărți nu poate să existe.

Biblioteca din Izbiște este vizitată mai des de elevii claselor primare, dornici să descopere lumea cărților.

Vin aproape în fiecare zi. Pot să-mi iau o carte, trec câteva zile și mă duc o schimb și îmi iau alta.

Citesc Alisa în Țara Minunilor, dar cartea mea preferată este Alisa în Țara Minunilor, partea a doua.

Totuși, pe la biblioteca satului mai trec și vârstnicii. Drept că mai rar, spun ei, pentru că sunt prinși cu munca pe lângă casă.

Trecem, cum nu trecem. Dacă îi pidijeaba, nu-i cu bani. Intri, iai cartea, te iscălești și gata.

Eeeee, noi mai demult. Acum nu prea avem timp cu cititul. Cu lucrul, cu nevoile, cu greutățile.

„Moldovanul la pușcărie” de vreo 3-4 ori am citit-o. Un an în urmă, am citit-o, dar nu am dovedit să o citesc că a venit o femeie și a luat-o de acasă.

Alexandru Rusu, bibliotecar

Sunt și cetățeni care merg peste hotare și din biblioteca sătească își iau să citească. Își iau 5-6, apoi când se întorc mi le înapoiază.

Iar după ce a vizitat mai multe biblioteci din Europa, bărbatul visează ca procesul de înregistrare a cărților și a cititorilor să fie automatizat.

Am făcut un program simplu în Excel, în care eu singur îmi înregistrez cititorii, cărțile. Și este simplu. Poți afla la cine este cartea este împrumutată, fără să răsfoiești 600 de fișiere ale cititorilor.

Biblioteca sătească din Izbiște are peste 2500 de cărți.

Datele statistice arată că în Republica Moldova sunt 4200 de bibliotecari, dintre care doar 50 sunt bărbați.