Platforma la care moldovenii pot trimite informații anonime, lansată

  • 11 dec. 2019, 15:20
  • 1 211
  • 3

De astăzi, cetățenii Republicii Moldova vor putea semnala, în mod anonim și securizat, abuzurile și fărădelegile comise de către autorități sau pe care le-au observat în societate.

Asociația Obșteștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a lansat astăzi, 11 decembrie, platforma www.Anonim.md. La eveniment au participat jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, transmite Știri.md

www.Anonim.md este un program de calculator (software), proiectat pentru ca orice persoană care deține materiale sensibile - documente tipărite, fișiere audio sau video, să le poată transmite către ONG-uri, instituții media și jurnaliști. Astfel, oricine poate fi inițiatorul unei investigații jurnalistice. În același timp, platforma garantează anonimatul utilizatorilor. Acest principiu se aplică indiferent de persoana sau organizația care încearcă să identifice sursa unei informații trimise. Mai exact, platforma www.Anonim.md se aseamănă cu un sistem email complet securizat și anonimizat, care nu va cere și nu va păstra informații despre identitatea persoanei sau locația de unde sunt trimise datele.

Prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități sau instituții publice. Orice informație poate fi expediată către unul dintre destinatarii înregistrați pe www.Anonim.md. De asemenea, platforma permite continuarea discuției dintre expeditori și destinatari, într-un mod complet anonim. 

„Platforma www.Anonim.md a fost elaborată pentru cetățeni, în primul rând. Ne bucurăm că multe instituții media și ONG-uri au acceptat provocarea de a colabora cu platforma și credem că împreună vom putea responsabiliza funcționarii din instituții publice, autoritățile, judecătorii, procurorii. Vă încurajăm să utilizați această platformă și să raportați toate fărădelegile”, a menționat coordonatoarea proiectului, Olga Cebanu.

Platforma www.Anonim.md a fost elaborată de Code4Romania, în cadrul Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” și susținut financiar de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).

Pentru a afla mai multe informații accesați www.Anonim.md.