Planul de carieră: Instrumentul perfect pentru alegerea traseului profesional

  • 13 iul. 2017, 11:15
  • 3 630

Planul de carieră este un instrument util atât pentru elevi, studenţi, masteranzi şi proaspăt absolvenţi, cât şi pentru persoanele care au experienţă profesională. Importanţa acestuia constă în conferirea de claritate şi direcţie cu privire la traseul educaţional, respectiv profesional.

Planul de carieră conţine următoarele informaţii:

Abilităţile, valorile şi interesele

Primul pas în construirea planului de carieră este reprezentat de identificarea domeniului de activitate potrivit. Abilităţile, valorile şi interesele indică, alături de alţi factori, care este profesia adecvată.

Tipul de motivaţie

Motivaţia este motorul construirii carierei. Identificarea factorilor motivaţionali este esenţială în procesul de autocunoaştere din perspectiva socio-profesională.

Trăsăturile de personalitate

Trăsăturile de personalitate au un rol important în deciziile cu privire la carieră.

De exemplu: o persoană foarte sociabilă cel mai probabil va alege un context profesional care implică lucrul cu oamenii; pe când, o persoană centrată pe ea însăşi va prefera o activitate independentă de restul echipei din care face parte.

Punctele tari şi aspectele de îmbunătăţit

Atingerea obiectivelor profesionale implică conştientizarea atuurilor şi utlizarea acestora într-o manieră avantajoasă, dar şi depăşirea limitelor.

Oportunităţile de carieră

În funcţie de domeniul de activitate potrivit vor fi explorate posibilităţile de job, astfel încât să fie elaborat traseul profesional pe termen scurt şi mediu.

Obiectivele concrete în plan educaţional şi profesional

Setarea obiectivelor va include etapele educaţionale, cele profesionale, dar şi dezideratele în raport cu statutul socio-profesional şi financiar.

Strategia de implementare

Pentru că planul de carieră să se concretizeze este important să fie stabilite etapele şi resursele adecvate.

Planificarea carierei este de asemenea, un instrument eficient pentru companiile care valorizează nevoia de evoluţie a angajaţilor.