Piața de creditare nebancară. Ce valori a atins anul trecut

  • 17 iun. 2019, 11:15
  • 611

Piața financiară nebancară a înregistrat în anul precedent evoluții pozitive la principalii indicatori în cele trei sectoare supravegheate - de capital, de asigurări și de creditare nebancară. Datele sunt incluse în Raportul de activitate al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru 2018.

Cu referire la sectorul de creditare nebancară, este necesar de a evidenția creșterea cantitativă și calitativă a activelor deținute de asociațiile de economii și împrumut și organizațiile de microfinanțare. Astfel, la situația din 31 decembrie 2018, activele sectorului au constituit 8,75 miliarde de lei, înregistrând un ritm anual de creștere de 40,27%.

La nivelul portofoliului împrumuturilor acordate s-a menținut tendința ascendentă a valorii acestora, consemnând o pondere de 3,94% din PIB, în creștere cu 0,43 puncte procentuale comparativ cu 2017 (organizațiile de microfinanțare  – 3,52%, asociațiile de economii și împrumut – 0,43%).

CNPF susține că în cadrul exercitării atribuțiilor de supraveghere pe piața financiară nebancară, a fost constatată o descreștere a numărului de contravenții identificate în 2018. Astfel, în perioada analizată circa 30% din toate încălcările depistate au fost constatate în rezultatul controalelor. Factorul care a dus la descreșterea numărului de sancțiuni contravenționale aplicate în 2018 a fost neadmiterea de către participanții pieței a încălcărilor pentru care au fost sancționați în anii precedenți.

În 2019 eforturile autorității de supraveghere sunt focusate spre alinierea sectorului la standardele regimului Solvency II, implicit, pregătirea pieţei pentru aplicarea ulterioară a acestui regim, precum și a cadrului de supraveghere bazat pe prevenirea și gestiunea riscurilor. De asemenea, se prevede definitivarea și adoptarea proiectului de lege privind fondurile de pensii facultative și a proiectului de lege privind organismele de plasament colectiv alternative.