Peste 42 la sută din mărfurile moldovenești exportate în UE ajung pe piața românească

  • 17 iun. 2019, 10:22
  • 693
  • 1

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere de 17 la sută în primele patru luni ale anului 2019.

Peste 42 la sută din mărfurile moldovenești exportate în țările Uniunii Europene ajung pe piața românească, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Republica Moldova a exportat în România în ianuarie-aprilie 2019 mărfuri în valoare de 258 milioane de dolari SUA, livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE ridicându-se la 602 milioane de dolari.

Datele BNS arată că trei țări membre ale Uniunii Europene - România, Germania și Italia, intră în top5 piețe de destinație a mărfurilor din Republica Moldova. Ponderea celor trei țări în totalul exporturilor moldovenești se cifrează la 46 la sută. La importuri ponderea acestora este de 28 la sută.

Cea mai mare influență asupra creșterii exporturilor a avut-o exportul de echipamente pentru transport, care a avut o pondere de 22,9 la sută din total exporturi. Exporturile de articole manufacturate diverse au reprezentat 17,5 la sută în total exporturi, de produse chimice – 15,6 la sută și doar pe locul patru se plasează exporturile de produse alimentare și animale vii, cu o pondere de 11,3 la sută.