Personalul de specialitate din muzee va fi angajat prin concurs

  • 29 iul. 2019, 11:55
  • 467

Personalul de specialitate din muzeele raionale și locale va fi angajat prin concurs. Acesta va fi organizat de conducerea instituțiilor. Prevederea se conțin într-un proiect de lege, adoptat de parlament în două lecturi, la ședința de vineri, 26 iulie, transmite MOLDPRES.

Proiectul prevede modificări la Legea muzeelor și a fost înaintat de un grup de deputați din Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Potrivit autorilor, modificările vor simplifica procedura de angajare a personalului de specialitate în instituțiile muzeale. 

Până în prezent, personalul de specialitate din cadrul muzeelor raionale era angajat de către autoritatea administrației publice locale de nivelul II , iar cel din muzeele locale - de către autoritatea administrației publice locale de nivelul I.

Autorii inițiativei susțin că această procedură este una dificilă și exclude administrația muzeului din procesul decizional cu privire la angajarea personalului de specialitate. Acest lucru ar putea duce la apariția diferitelor dificultăți, tergiversări în activitatea instituției muzeistice, precum și poate genera contradicții în gestionarea instituției, personalul nefiind subordonat directorului, care nu are calitatea de angajator, este menționat în nota informativă a inițiativei legislative.