Percepția moldovenilor despre reprezentarea femeilor la nivel local

  • 17 oct. 2019, 10:22
  • 542

Genul nu contează pentru majoritatea alegătorilor din Republica Moldova, iar o parte preferă mai mult bărbații decât femeile în funcțiile elective.

Concluzia apare în raportul „O analiză de gen a candidaților/candidatelor pentru alegerile locale din 2019”, prezentat într-o conferință de presă la IPN de Alina Andronache, specialistă în relații publice și advocacy la Centru Parteneriat pentru Dezvoltare.

„Cu cât funcția de conducere este mai importantă, cu atât mai mult cetățenii preferă pentru această funcție un bărbat”, a spus Alina Andronache.

Astfel, potrivit raportului, pentru funcția de președinte al consiliului de părinți dintr-o școală 10,85% dintre cetățeni ar prefera un bărbat, iar 31,6% ar prefera o femeie.

La polul opus, pentru funcția de președinte al țării, 40,5% dintre alegători ar prefera un bărbat, 7,6% ar prefera o femeie, în timp ce pentru 49,2% dintre alegători nu contează genul.

„Datele prezentate ilustrează situația din anul 2016. În anul 2019, în preajma campaniei electorale, rezultatele unui sondaj de opinie, realizat în municipiul Chișinău, arată aceeași situație. O parte semnificativă a cetățenilor continuă să aibă preferințe pentru bărbați”, a spus Alina Andronache.

Raportul a fost elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Susținerea liderismului și participării femeilor în luarea deciziilor în Republica Moldova”, finanțat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Femei și Guvernul Suediei.