Patru greșeli pe care să nu le faci în discuțiile cu un recrutor

  • 26 dec. 2016, 14:55
  • 1 001

Recrutorul este cel care stă între tine, candidatul, și jobul dorit. Prin urmare, este important ca, la un interviu de angajare cu un recrutor, să nu faci anumite lucruri greșite care pot să-ți ruineze șansele de avansa în procesul de selecție.

Nu exagera cu prietenia

Recrutorii sunt, de regulă, oameni prietenoși și săritori, care au datoria să te ghideze prin întreg procesul de recrutare. Totuși, nu uita că ei sunt niște profesioniști, așa că tratează-i ca atare – fii prietenos, dar nu exagerat de familiar. Este de preferat să limitezi pe cât posibil conversațiile personale, glumele și contactul fizic. Regula de aur: de față cu recrutorul nu spune sau face nimic ce nu ai spune sau face în prezența șefului tău.

Nu cere sfaturi pentru carieră

Obiectivul recrutorului nu este să te ajute să obții un job, ci doar să treci cu ușurință prin tot procesul de recrutare al unui companii. Recrutorii nu sunt consilieri – nu se cuvine să le ceri ajutorul când vine vorba de scrierea CV-ului sau de planificarea carierei tale. Recrutorilor le poți pune întrebări despre compania sau despre domeniul în care activează organizația, dar încearcă să faci referință la jobul la care te-ai înscris. Și, cel mai important: păstrează cele mai bune întrebări pentru interviul cu managerul angajator, adică persoana pe care trebuie să o impresionezi cu adevărat.

Nu cere informații despre alți candidați

Trebuie să te preocupe un singur candidat la job, tu. Chiar dacă nu este ușor să reziști tentației, nu cere informații despre ceilalți aplicanți la job, deoarece recrutorii nu sunt confindenții tău. Și, în plus, vei părea nesigur pe calitățile și aptitudinile tale. Totuși, poți pune întrebări despre procesul de recrutare sau despre postul scos la concurs.

Nu pretinde tratament preferențial

Conștientizează că nu ești singurul candidat pentru jobul la care ai aplicat. Deși recrutorii sunt întotdeauna săritori, gata să te ajute, ei nu sunt avocații tăi în fața managerului angajator, ci vor doar să găsească omul potrivit pentru poziția vacantă. Nu cere niciodată unui recrutor să pună o vorba bună pentru tine managerului angajator – dacă ești persoană potrivită pentru acest job, oricum te vor selecta. Dacă știi să iei inițiativă și să te afirmi, managerul angajator va considera că ești capabil, încrezător și conștiincios. Reține faptul că pentru a fi tratat cât mai bine de către recrutor, trebuie să faci la fel.