Parlamentul Japoniei a adoptat un proiect de lege controversat privind primirea de lucrători străini

  • 8 dec. 2018, 16:57
  • 352

Coaliţia la putere a premierului japonez Shinzo Abe a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă o lege care autorizează primirea mai multor lucrători străini pentru a acoperi o parte din penuria de mână de lucru, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și AFP.

Camera superioară a parlamentului a adoptat în primele ore ale zilei de sâmbătă acest text de lege, al cărui conţinut este puternic criticat de opoziţie. Camera inferioară a votat deja la sfârşitul lui noiembrie în favoarea legii.

Prin intermediul acestui nou program, guvernul intenţionează să atragă circa 345.000 de muncitori străini pentru o perioadă de cinci ani în sectoare precise precum construcţiile, alimentaţia publică şi îngrijirea persoanelor în vârstă.

"Obiectivul nostru este de a începe în aprilie 2019, pentru că trebuie să lansăm rapid acest nou sistem pentru a depăşi lipsa de forţă de lucru", a declarat joi prim-ministrul Shinzo Abe.

Partidele de opoziţie afirmă însă că noua lege nu abordează chestiunea impactului potenţial asupra societăţii nipone al venirii noilor muncitori şi nu le protejează drepturile acestor lucrători străini.

Într-o tentativă de a împiedica legea să treacă, partidele de opoziţie au depus moţiuni de cenzură împotriva lui Shinzo Abe şi a ministrului justiţiei, Takashi Yamashita, dar acestea au fost respinse de parlamentarii coaliţiei la putere.

Legea creează un nou statut pentru obţinerea vizei, care va permite în teorie imigranţilor cu calificări inferioare celor cerute în mod normal să intre în Japonia pentru a munci o perioadă de cinci ani.

Vor exista două subcategorii şi persoanele care îndeplinesc condiţiile cele mai exigente în termeni de competenţe profesionale şi de aptitudini în limba japoneză vor putea să-şi aducă şi familiile şi să obţină o viză permanentă.

Au apărut însă întrebări legate de riscul unei presiuni de scădere a salariilor în ţară, de modul în care aceşti migranţi vor putea fi integraţi în sistemul japonez de protecţie socială, precum şi îngrijorări asupra unei posibile exploatări a acestor persoane.

Numeroşi lucrători străini puţin calificaţi se află în Japonia în cadrul unui aşa-zis program de "formare tehnică", acuzat în mai multe rânduri de abuzuri asupra angajaţilor din partea unor firme fără scrupule.

"Nu trebuie să creăm un nou sistem în grabă fără a revizui programul de formare tehnică în cadrul căruia problemele nu fac decât să se amplifice", a declarat în Parlament un membru al opoziţiei, Yoshifu Arita.

Companiile japoneze cer de mult timp ca legile privind imigraţia să fie relaxate în Japonia, unde rata şomajului este în jur de 2,5%. Lipsa de forţă de muncă se agravează în arhipelag, a cărei populaţie îmbătrâneşte şi este în declin.