Numărul afacerilor din Moldova, în continuă creștere! În 2016, au fost înregistrate 1000 de IMM-uri

  • 17 iul. 2017, 11:35
  • 689

Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) alcătuiesc cca 98 la sută din numărul total de întreprinderi din țară, iar numărul acestora a crescut cu 1000 de unități într-un an.

Ministerul Economiei precizează că numărul IMM-urilor în anul 2016 a constituit 51 mii 600 de întreprinderi, în creștere cu o mie de întreprinderi (sau cu 2 la sută) față de anul 2015.

De menționat că IMM-urile contribuie la crearea locurilor de muncă, deschiderea de noi afaceri, soluționarea problemelor sociale ale comunității și în final la creșterea economică a țării.

Numărul persoanelor care au activat în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii pe parcursul anului 2016 a constituit peste 300 mii persoane, care au deținut 61 la sută din numărul total de angajațiai întreprinderilor din economia națională.

Veniturile din vânzări ale IMM-urilor în această perioadă au însumat 125 mln. lei sau 41,5 la sută din veniturile din vânzări în total pe economie și au înregistrat o creștere cu 4,5 la sută față de anul 2015.

Partea preponderentă a IMM-urilor își desfășoară activitatea în domeniul comerțului, constituind în anul 2016 circa 20 mii unități, sau 40 la sută din totalul întreprinderilor mici şi mijlocii. Acestora le revine contribuția majoră în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri, de circa 49 la sută (sau 61 mln. lei).

Întreprinderile din comerț sunt urmate de IMM-urile din industria prelucrătoare, în cadrul căreia au activat 4 mii 400 de IMM-uri sau 8,5 la sută  din totalul IMM-urilor (11 la sută  în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri, circa 14 mln. lei) și întreprinderile din domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice, care de asemenea cifrează 4 mii 400 întreprinderi și cărora le revin 3 la sută în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri (circa 4 mln. lei).

În profil teritorial, în anul 2016, IMM-urile au fost localizate preponderent în mun. Chișinău: 65 la sută, urmate de cele din regiunea Centru cu 15 la sută, Nord - 12 la sută  și Sud - 5 la sută. Corespunzător se repartizează și veniturile generate de acestea.

Prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Ministerul Economiei susține continuu micul business prin implementarea programelor de suport în afaceri.

Astfel, pe parcursul întregii perioade de derulare a Programului de atragere a remitenților în economie, PARE 1+1, investițiile au fost finanțate cu suportul Uniunii Europene. Suma totală a granturilor acordate constituie circa 152 mln. lei, iar investițiile în economie sunt în jur de 550 mln. lei. Respectiv fiecare leu acordat sub formă de grant a generat circa 3,6 lei investiții în economie. Din numărul total de beneficiari, 57 la sută au investit în domeniul agriculturii, iar 24 la sută în servicii și 19 la sută în producere.

Antreprenorilor au avut posibilitatea să beneficieze de garanții financiare de cca 300 mil. lei prin intermediul băncilor comerciale datorită Capitalizării Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) până la 100 de mil.lei și aplicarea multiplicatorului în relațiile cu băncile partenere. La începutul lunii iulie curent cu suportul FGC, a fost facilitată debursarea creditelor în valoare de peste 220 mln lei și susținute proiectele investiționale în valoare de 343 mln. lei pentru 279 de IMM-uri.

Toate cele 10 Incubatoare de Afaceri (IA) incubează 144 companii, care generează cumulativ 602 locuri de muncă. Dintre care procentul femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri 35 la sută. Cifra de afaceri totală a rezidenților din cadrul IA este de peste 94 milioane lei, raportată la situația din 31 decembrie 2016.