Nu ai un job? Peste 9 mii de locuri de muncă sunt vacante! Iată ce trebuie să faci

  • 31 oct. 2016, 13:55
  • 3 861

Peste 9 mii de locuri de muncă din Republica Moldova așteaptă să fie ocupate de către cetățenii noștri. Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 25.10.2016  erau în evidenţă 9241 locuri de muncă vacante.

Aproape o jumătate din locurile de muncă vacante din țară sunt în Chișinău (4219 locuri), urmat de Bălți (745 de locuri) și Ungheni (317 locuri).

În aspect teritorial, numărul locurilor de muncă vacante, disponibile în fiecare agenție, se repartizează în felul următor:


Dacă e să vorbim despre nivelul de instruire pe care trebuie să le aibă eventualii candidați la aceste locuri de muncă vacante, atunci cele mai multe locuri sunt pentru cei persoanele cu nivel de instruire secundar profesional, mediu general și pentru muncitorii necalificați.

În acest sens, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 7312 locuri de muncă, ce constituie 79% din numărul total de locuri de muncă vacante. 

Din acest număr de locuri, circa 2000 de locuri sunt pentru muncitorii necalificați, cei mai căutați fiind muncitorii auxialiari și cei necesari la asamblarea și montarea pieselor (peste 1000 de locuri).

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1929locuri de muncă vacante, constituind circa 21% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe locuri sunt din domeniul sănătății și cel al învățământului. 

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.