Moldovenii nu au curajul să devină antreprenori. De ce?

  • 27 sept. 2016, 15:41
  • 948

În Republica Moldova lipsește spiritul antreprenorial, iar experții si autoritățile trag un semnal de alarmă.

Statisticile arată că în agricultură, dar şi în zona urbană, doar 2 % dintre oameni pot organiza procese tehnologice şi pot crea locuri de muncă. Ceilalţi 98% sunt executori, oameni care aşteaptă ca cineva să le ofere de muncă. Specialiştii spun că cetăţenii nu au fost încurajaţi să-şi dezvolte abilităţile de antreprenoriat. 

Conform specialiștilor, prea puțini cetăţeni vor să-şi deschidă o afacere la țară, chiar dacă agenții economici pot beneficia și de ajutor din partea Uniunii Europene. De vină ar fi, susțin tot specialiștii, mentalitatea care a fost creată în perioada sovietică . Respectiv aceea de a lucra în comun cu ceilalţi și de a nu avea propria idee de afaceri.

Potrivit tvr.ro, Nicolae Midrigan este unul dintre puţinii tineri antreprenori care a rămas acasă pentru a-şi realiza visul. S-a gândit de multe ori să plece din Republica Moldova dar, până la urmă a decis să-şi deschidă o crescătorie de iepuri. Nicolae Midrigan a făcut un proiect care a fost finanţat de Uniunea Europenă. Tânărul antreprenor se poate lăuda acum că ferma sa de iepuri este printre puţinele din țară construită la standarde europene. Dar povestea acestui antreprenor moldovean  este o excepţie şi nu poate fi raportată la situaţia generală din Republica Moldova.