Moldovenii care muncesc în Italia vor primi pensii mai mari

  • 28 iun. 2018, 14:33
  • 4 024
  • 8

Decretul Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon pentru aprobarea semnării Acordului între Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale va fi publicat în Monitorul Oficial.

R. Moldova și Italia au parafat, la 16 mai, la Roma Acordul privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor, transmite Știri.md, cu referire la Moldpres

Potrivit documentului, pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliul sau reședința.

Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dezabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Prevederile documentului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord.

Potrivit datelor oficiale, în Italia se află peste 140.000 de cetățeni moldoveni.