Moldoveanul care confecţionează bureţi de baie eco din dovleci

  • 15 oct. 2019, 11:20
  • 6 506
  • 3

Confecţionează bureţi de baie eco din dovleci pe care îi creşte în grădină.

Ion Ciocan, din Cobusca Nouă, cultivă de mai bine de două decenii planta cu o denumire ciudata – luffa. Buretele vegetal înlocuieşte toate mănuşile sintetice pentru spălare, transmite Tvrmoldova.md.

Mai mult, el se descompune şi nu este toxic, la fel ca cele sintetice care sunt folosite de gospodine.

De la poartă şi până în grădină gospodarului atârnă sute de bureţi vegetali. Ion Ciocan a plantat primele seminţe acum 20 de ani. Planta provine din Asia Topicală.

„La început parcă era glumă, dar încetişor am înţeles că se poate de domesticit şi acum am rezultate chiar bunişoare”.

Dovlecii se transformă în bureţi atunci când ajung la maturitate, aproximativ în jumătate de an.

„Ia uitaţi-vă culoarea ei e verde - verde, da cînd ea începe să îngălbenească, e moale, dacă o lăsăm pe curpăn ea ajunge la starea aceasta. Aici deacum e uscată şi avem şi seminţa.

Ion Ciocan strânge dovlecii luffa atunci când coaja este încă moale. „El e cel mai bine aşa în momentul acesta pentru că e aşa. Uşor se curăţă şi aici sunt secrete”.

Buretele natural înlocuieşte cu uşurinţă unul de baie sintetic şi nu provocă alergii. „E comod, îi iei pe degete şi te speli. Muţi oameni au alegie de la buretele de plastic. O doamnă a mers des la medic. Ia nu te spăla cu buretele sintetic şi încearcă cu buretele natural. Deodată s-au făcut schimbări pe piele”.

Dovleacul luffa este foarte bun în casa şi pentru spălatul vaselor. În cosmetica, un astfel de burete eco poate fi folosit ca agent de peeling uşor, precum şi pentru prevenirea şi combaterea celulitei. Cultivatorul a găsit ce să facă şi cu bureţii care nu arata foarte bine.

„Dacă nu are aspect comercial, ea e bună, dar e mai neagră, mai întunecată, eu o folosesc la pernuţe pentru albini, ecologic, călduţă”. Bărbatul, supranumit regele dovlecilor, are în curte peste 20 de soiuri, aduse din diferite ţări.

„Acesta e dovleac spagheti, el nu e simpatic, dar dacă îl fiebem ori îl coacem, după ce s-a copt, luăm furculiţa, dăm prin miezul lui şi deodată se fac spaghetele”. Dovlecii lui Ion Ciocan pot fi găsiţi la târgurile organizate în Republica Moldova. Un burete vegetal costă 30 de lei.