Moldova se află pe locul 26 la capitolul economie bazată pe cunoaştere şi inovare

  • 26 mar. 2019, 10:42
  • 386

Estonia, Slovenia și Lituania ocupă primele trei locuri într-un nou indice al economiei bazate pecunoaștere (KE) lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În acelaşi timp Republica Moldova are un scor de 4,33 sub media regiunii şi se află abia pe locul 26, înurma Georgiei, Rusiei, Armeniei, Mongoliei şi Albaniei, dar în faţa Ucrainei sau Bosniei şi Herţegovina.

Indicele măsoară performanța celor 38 de economii în care BERD investește, alături de economiile aopt ţări inovatori de frontieră, inclusiv SUA, Germania și Japonia.

Indicele face parte din noua abordare a BERD de a măsura progresul țărilor în funcție de șase calitățiale unei economii de piață durabile: competitivă, rezistentă, verde, integrată, bine guvernată șiincluzivă. Are patru piloni cu 38 de indicatori: Instituțiile pentru inovare, inclusiv deschidereaeconomică, mediul de afaceri și buna guvernanță.

Noile date privind modul în care țările progresează în dezvoltarea competențelor, tehnologiei șiinfrastructurii necesare pentru a furniza economii inovatoare vor oferi îndrumări importante atât pentrufactorii de decizie, cât și pentru investitori.

"Aceasta este o inițiativă importantă care va ajuta țările noastre să identifice punctele lor forte șipunctele slabe în inovare. O astfel de analiză imparțială este o condiție prealabilă pentru dezvoltareaorientării politice și orientarea investiției noastre", a declarat Mattia Romani, directorul general al BERDpentru economie, politică și guvernare.

Totodată el a adăugat că "nu există politici unice pentru a promova economia bazată pe cunoaștere".

"Mai degrabă, țările ar trebui să adopte reforme care să țină seama de stadiul dezvoltării economieibazate pe cunoaștere", a precizat Romani.

Estonia, care se situează pe primul loc, se descurcă foarte bine în domeniile instituțiilor de inovare șiinfrastructură TIC. Potrivit BERD, economiile cu instituții formale și informale bune sunt mai predispusesă se specializeze în industriile cu inovare intensivă, în timp ce un pilon cheie al oricărei economiibazate pe cunoaștere este infrastructura tehnologiei informației și comunicațiilor și utilizarea acesteia, deoarece acest lucru sprijină schimbul efectiv de cunoștințe.

Viteza de bandă largă și pătrunderea au un impact pozitiv asupra creșterii sub forma câștigurilor deproductivitate, deoarece firmele inovatoare necesită din ce în ce mai mult o infrastructură TIC mairapidă și mai sofisticată.

Alte țări care au performanțe bune în indice includ Letonia, Polonia, Croația, Slovacia și Ungaria, toateacestea făcând primele 10. Belarus, al cărui guvern a luat recent măsuri pentru îmbunătățirea climatului de inovare, se află pe locul 11 şi este lider în zona Europa de Est şi Caucaz, unde esteinclusă Moldova.

Raportul analizează, de asemenea, progresele înregistrate de statele din regiunile BERD între 2011 și 2018 în acest domeniu şi constată că toate statele au înregistrat progrese, dar Serbia, Belarus și Georgia au fost campionii de creștere, în timp ce Turkmenistanul și Egiptul au îmbunătățit cel maipuțin:Belarus și Kazahstan au înregistrat cel mai mare progres în ceea ce privește instituțiile. Progresulacestora a fost determinat de un mediu de afaceri mai bun și de o mai mare deschidere economică.

Din păcate, unele țări ale BERD și-au înrăutățit instituțiile (de exemplu, Egiptul sau Tunisia), în specialdin cauza unei guvernări mai slabe sau a unei stabilități politice.

În ceea ce privește competențele, cei mai importanți reformatori sunt Uzbekistan și Turcia. În acelașitimp, unele țări din cadrul BERD (de exemplu, Liban sau Muntenegru) și-au înrăutățit abilitățile înperioada 2011-2018.

Din toate țările BERD, Azerbaidjan și Tadjikistan au îmbunătățit cel mai mult sistemul lor de inovare.

Aceste îmbunătățiri au provenit, în cea mai mare parte, din cheltuieli mai mari în cercetare și dezvoltareși din legături mai puternice în cadrul sistemului de inovare