Modificările Codului muncii au îngreunat activitatea comitetelor sindicale

  • 15 ian. 2019, 16:55
  • 598

Federaţia „Sindindcomservice” a desfăşurat recent la Chişinău o con­ferinţă de dare de seamă, la care au fost punctate realizările federaţiei în 2018 şi problemele care necesită soluţionare în anul curent.

Ana Selina, preşedinta federaţiei, a men­ţionat că în anul ce s-a scurs membrii Con­siliului Federaţiei şi-au concentrat eforturi­le asupra elaborării unor abordări unice în aplicarea Codului muncii, document modi­ficat în ultimii ani, chiar dacă sindicatele au criticat dur aceste schimbări. 

La SA „Termoelectrica” s-a constatat că în 2018 se planifica cea de-a treia etapă a reducerii masive de personal, conform unor condiţii de oferire a unui credit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Astfel, puteau rămâne fără un loc de muncă peste 200 de oameni. Federaţia a oferit recomandări pentru soluţionarea pro­blemei respective. Totodată, preşedintele comitetului sindical al SA „Termoelectrica”, Alexandru Drebot, este un jurist competent şi are abilitatea de a purta un dialog con­structiv. Drept rezultat, conducerea „Termo­electrica” a informat în scris Consiliul Fede­raţiei despre acţiunile întreprinse în acest sens. Situaţia a fost monitorizată de fede­raţie, cu scopul de a nu admite încălcarea drepturilor salariaţilor. Conform datelor de care dispunem, la etapa actuală procedura de disponibilizare a fost oprită. Măsuri simi­lare au fost întreprinse şi la alte întreprinderi, la care era nevoie de implicarea conducerii federaţiei. Comitetele sindicale au devenit mai puternice, problemele se soluţionează în favoarea salariaţilor, astfel încât a sporit încrederea angajaţilor în sindicate”, a men­ţionat Ana Selina.

Liderul sindical a atenţionat că în 2018, la unele întreprinderi din ramură, angajatorii au limitat intenţionat drepturile activiştilor sindicali, care depind de angajatori. „S-a in­tensificat presiunea asupra liderilor sindicali – pentru prima dată în ultimii ani, unii an­gajatori au decis să-i sancţioneze pe preşe­dinţii comitetelor sindicale. Unele cereri ale angajatorilor în acest sens au fost neînte­meiate, de aceea, conducerea federaţiei s-a pronunţat împotriva sancţionării liderului sindical Liubovi Stamatov de la „Su-Canal Comrat”. Cererea de sancţionare a lui Fiodor Ţurcan de la Agenţia Servicii Publice Cimi­şlia nu a fost însoţită de acte de confirmare a pretinsei încălcări. În unele cazuri, Consi­liul Federaţiei „Sindindcomservice” a reu­şit să obţină decizii de compromis – Maria Câvârjic de la „Apă-Termo Ceadâr-Lunga”, pe care angajatorul dorea să o concedieze, s-a ales în final cu preîntâmpinare din partea angajatorului, o sancţiune mai blândă a fost aplicată şi lui Valeriu Bolşoi, preşedintele CS de la Regia „Autosalubritate” Chişinău. Geta Untilov de la Gospodăria locativ-comunală Cahul, în loc de a fi concediată, pentru că angajatorul pretindea că aceasta ar fi lipsit nemotivat de la serviciu, a scris cerere de eli­berare din serviciu, după care, la rugămintea Consiliului Federaţiei „Sindindcomservice”, a fost angajată ulterior la SA „Apă–Canal Cahul”.

Unii lideri sindicali din ramură au câştigat procese de judecată intentate în legătură cu faptul că angajatorul nu transfera în contul comitetului sindical cotizaţii sindicale. E vor­ba de preşedintele comitetului sindical al SA „Apă–Canal Bălţi”, Zoia Dubovicov, şi de preşedintele CS al SA „Apă-Canal Soroca”, Ion Graur. Continuă lupta pentru lichidarea restanţelor salariale şi pentru achitarea ve­chimii în muncă Svetlana Todorov, preşedin­ta CS de la „Aqua-Nord” Soroca. Rezultate pozitive în lichidarea restanţelor salariale a obţinut şi preşedintele CS al SA „Apă-Canal Edineţ”, Ruslan Gheorghiţă.

Prezent la conferinţă, Oleg Budza, pre­şedintele CNSM, a relevat că o comisie din cadrul confederaţiei va propune noului Parlament completarea Codului contraven­ţional, astfel ca angajatorilor care nu trans­feră cotizaţii sindicale să fie sancţionaţi dur. „În Azerbaidjan, pentru o asemenea încăl­care, se aplică amendă de o mie de dolari”, a subliniat Oleg Budza.