Mecanisme alternative de soluţionare a litigiilor individuale de muncă

  • 11 mar. 2019, 15:24
  • 429

Un şir de propuneri privind instituirea unor mecanisme alternative extrajudiciare de solu­ţionare a litigiilor de muncă vor fi înaintate, în timpul apropiat, de reprezentanţii CNSM, în mod repetat, responsabililor guvernamentali pentru a fi incluse în proiectul strategiei de re­formare a justiţiei.

Subiectul a fost discutat, recent, în contextul unor consultări publice organizate de reprezentanţii Mi­nisterului Justiţiei cu ocazia elaborării documentului sus-menţionat, a precizat pentru „Vocea poporului” Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM.  

Reprezentanţii sindicatelor s-au referit, în con­text, la problemele existente în jurisdicţia muncii. Or, în practica recentă au fost înregistrate cazuri în care aceleaşi instanţe de judecată, în una şi aceeaşi problemă, au emis soluţii diferite.

În consecinţă, sindicatele au prezentat şi mai îna­inte propunerea ca în ţara noastră să fie create com­plete de judecată specializate pentru soluţionarea litigiilor şi a conflictelor colective de muncă.

Concomitent, au fost înaintate şi chiar depuse la Parlament propuneri de introducere în Codul muncii a unor prevederi legate de înființarea unor comisii pentru soluţionarea litigiilor individuale de muncă, în corespundere cu o practică existentă în Lituania. Această iniţiativă este susţinută şi de reprezentanţii patronatelor şi a fost, de asemenea, menţionată în cadrul consultărilor desfăşurate de Ministerul Justi­ţiei, a adăugat Sergiu Sainciuc.

Comisiile pentru soluţionarea litigiilor individuale de muncă ar urma să fie constituite din trei membri: un reprezentant de la Inspectoratul de Stat al Mun­cii, care va fi şi preşedintele acestei structuri, şi câte unul din partea sindicatelor şi a patronatelor.

În acest format urmează a fi examinate toate li­tigiile individuale de muncă, iar termenul maxim pentru emiterea unei hotărâri va fi de 30 de zile. În cazurile în care una dintre părţi nu va fi de acord cu hotărârea la care se va ajunge în cadrul acestei comisii, ea va avea dreptul să se adreseze în instanţa de judecată.

Sergiu Sainciuc a mai precizat că autorii viitoa­rei strategii au promis că în procesul de elaborare a acestui document vor ţine cont de propunerile sus-menţionate înaintate de sindicate.