Mary Barra: ”La orice loc de muncă, comportă-te de parcă ceea ce faci este pentru o viață întreagă”

  • 10 nov. 2017, 11:16
  • 646

S-a născut pe 24 decembrie 1961 în Waterford, Michigan. A studiat iniginerie electrică la institutul General Motors (acum Universitatea Kettering), apoi a obţinut un master în Administrarea Afacerilor la Stanford în 1990…

Implicare, disciplină, muncă şi câteodată noroc? Se spune că acestea sunt unele dintre ingredientele care pot aduce succesul cuiva  în afaceri. Câteodată însă este nevoie de mai mult, iar acest “mai mult”poate rezerva și surprize. Nu numai plăcute, ci și profitabile.
Este cazul lui Mary Barra, care a fost considerată la începuturi – atunci când a fost numită CEO al General Motors de către unii dintre analiștii mediului business atât o surpriză plăcută, cât și profitabilă pentru succesul pe termen lung al companiei. Mai mult, revista Fortune o desemna pe cea cu datele biografice de mai sus cea mai puternică femeie din lume, în 2014.

Mary Barra a început să lucreze la General Motors încă de la vârsta de 18 ani pe vremea când era studentă. De atunci a deţinut mai multe poziţii în cadrul companiei, a condus chiar şi fabrica auto din Detroit. În februarie 2008 a devenit Vicepreşedinte al diviziei de Global Manufacturing Engineering, iar în iulie 2009 a fost avansată pe poziţia de vicepreşedinte al departamentului de resurse umane la nivel global. Au mai urmat alte două poziţii de vicepreşedinte în cadrul companiei, apoi a fost numită CEO. De la sine înțeles că, de când a devenit CEO, a început să fie în lumina reflectoarelor, iar declarațiile ei au atras atenția, fiind luate în seamă  mai ales din punct de vedere motivațional și, de ce nu, inspirațional, după cum nota Business Insider.

Nu confunda progresul cu victoria

Astfel: . „Fă ordine într-o lume haotică”, “La orice loc de muncă, comportă-te de parcă ceea ce faci este pentru o viață întreagă și demonstrează că ceea ce ai făcut îți aparține”, „Definiția mea de <'inovație> înseamnă să-i oferi valoare clientului”, „Nu există nicio destinație aici. Nu confunda progresul cu victoria”, „Tratează oamenii cu demnitate și respect” au atras atenția celor care își doresc indicii pentru un drum profesional deloc ușor, dar asemănător cu al lui Mary! Și continuăm și cu “Dacă reușim să câștigăm inima și mintea angajaților, vom avea mai mult succes în afaceri”, „Nu orice lucru pe lumea asta trebuie schimbat. Unele lucruri trebuie protejate. Și asta poate reprezenta o provocare la fel de mare și poate fi la fel de important și de plin de satisfacții ca orice acțiune de a schimba lumea”.

Ca urmare a rapidității și onestității cu care a luat deciziile, Mary Barra s-a făcut cunsocută ca un șef cu multe calități, câștigând încrederea nu numai a clienților. Desigur, potrivit tot analiștilor, notabil este și faptul că Barra este prima femeie CEO a unui important producător mondial de automobile.