Lucru pe vară: de ce este important și unde să găsești un loc de muncă

  • 12 iun. 2017, 15:18
  • 2 692

Odată cu venirea verii, elevii claselor absolvente și studenții se întreabă ce să facă: să se bucure de timpul frumos de afară și să se plimbe zile în șir, ori să-și găsească un job temporar și să devină independenți financiar? Și dacă prima variantă vi se pare mai ademenitoare, vă vom dezamăgi – posibil, pe viitor, veți regreta o asemenea alegere. Deoarece orice ocupație, fie voluntariat, fie job part-time, reprezintă un avantaj major pentru CV-ul vostru.

Sincer vorbind, lucrul de vară nu este o metodă de a te îmbogăți. Și, deseori, tinerii și tinerele din familii mai înstărite neglijează această oportunitate anume din motivul salariilor modeste. Dar nu trebuie să uităm că o slujbă ne învață, în primul rând, să prețuim banul și să-i cunoaștem valoarea. O asemenea experiență vă va învăța să vă gestionați corect finanțele și să nu risipiți banii în zadar.

După cum spuneam, lucrul de vară este o experiență. Deja în etapa căutării unui job însușiți abilități valoroase, precum elaborarea unui CV sau particularitățile comunicării cu patronul, care sunt extrem de importante pentru angajarea ulterioară. În timpul lucrului veți afla multe despre cultura corporativă, spre exemplu, cum să comunicați cu colegii, ce reprezintă ședințele cu angajații, care sunt regulile de etichetă la serviciu ș.a.m.d. Însă, cel mai important, veți afla ce înseamnă „să-ți asumi responsabilitatea pentru propriile decizii”. Acest fapt vă va ajuta să analizați mai atent toate întrebările, având în vedere consecințele posibile.

Procesul de căutare a unui loc de muncă poate părea unul înfricoșător, îndeosebi pentru cei care niciodată nu s-au ocupat de acest lucru. Neavând un bagaj de experiență sau competențe profesionale, nici nu mai e vorbă de încredere în sine. Dar nu trebuie să vă întristați și să vă dați bătuți – în țara noastră sunt o mulțime de posibilități de a găsi o ofertă de muncă care nu necesită experiență sau studii de specialitate.

Sectorul serviciilor

Majoritatea ofertelor de muncă pentru studenți le veți găsi anume în sectorul serviciilor. Aproape toate localurile deschid terase în timpul verii, ceea ce presupune creșterea numărului de angajați. Desigur, acest job este destul de complicat, deoarece necesită rezistență atât fizică, cât și morală. Cu toții am auzit istorii despre clienții grosolani și instrucțiunile stricte pentru chelneri. Dar, din aspect financiar, lucrul în acest sector este cel mai profitabil.

Cea mai populară variantă de angajare în acest domeniu este cea de chelner, însă există posibilitatea de a găsi un loc de muncă în calitate de barman sau narghilist. Iar dacă ați primit deja permisul de conducere, puteți încerca să vă angajați în calitate de curier.

Sectorul vânzărilor

Cel mai mare avantaj al lucrului în acest sector sunt procentele. Salariul vostru depinde doar de faptul cât de bine lucrați. Asemenea job-uri precum operator într-un call centru sau vânzător-consultant sunt tocmai potrivite pentru persoanele extroverte, pentru că presupun o comunicare aproape permanentă cu clienții. Persoanelor mai introverte li s-ar potrivi mai bine job-ul de casier.

Lucrul cu copiii

Opțiunea perfectă pentru studenții facultăților de pedagogie – primiți experiență de lucru cu copiii și sunteți încă plătiți pentru aceasta. În plus, considerând decizia Ministerului Educației de a sista activitatea grădinițelor pe o perioadă de 42 de zile, cererea pentru dădace vara aceasta va crește considerabil. Însă, dacă nu vă satisface o asemenea variantă, puteți să vă angajați în calitate de animator, înconjurându-vă cu copilași zâmbăreți și profitând de o vară extrem de veselă :)

Lucru care presupune un nivel înalt de activitate fizică

Această opțiune este convenabilă doar pentru tineri. Salariul este destul de modest, dar un asemenea job înlocuiește un abonament anual într-un fitness centru :) Cel mai des se întâlnesc oferte de muncă pentru hamali, mai rar – în domeniul construcțiilor.

Marketing de stradă

Lucrul în calitate de promoter sau încleietor de anunțuri este cea mai bună alegere pentru cei ce doresc să-și facă bani de buzunar, dar nu vor să piardă o vară întreagă. Graficul de lucru flexibil și plata pe oră oferă posibilitatea de a lucra câteva ore pe zi, a primi imediat banii și a pleca la distracții. Ce poate fi mai potrivit?)

Vă amintim că orice job, chiar și cel care nu necesită vreo calificare, contribuie la dezvoltarea ulterioară a carierei. De aceea, nu pierdeți timpul în zadar, începeți să puneți baza carierei voastre deja acum.