Legea salarizării, discutată de Comisia de Femei din cadrul CNSM

  • 20 nov. 2018, 16:19
  • 1 104

Comisia de Femei a CNSM s-a întru­nit într-o ședință pentru a dezbate proiectul de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bu­getar. Potrivit proiectului, care a fost deja aprobat de Guvern și ur­mează să fie dezbătut în Legislativ, noul sistem de salarizare va repre­zenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va constitui principalul ele­ment al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încor­porate în acesta.

Ministerul Finanțelor, care a realizat acest proiect cu participarea experților locali și internaționali, susține că trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte norma­tive care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, potri­vit specialiștilor, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților.

Totodată, în urma implementării refor­mei, nimeni dintre angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență, de 2000 de lei. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, să­nătate, asistenţa socială.

„Sindicatele au participat la elaborarea conceptului și am înaintat mai multe clau­ze, care am dorit să se regăsească în noua lege. Am propus ca să fie un principiu de unificare a salarizării tuturor angajaților din sectorul bugetar. Să fie unificate mul­tiplele sporuri și suplimente. Un moment important pentru noi e ca rețeaua tarifară unificată să fie introdusă pe etape, ținând cont de majorarea salariului pentru prima categorie ”, a menționat  Elena Dimitriu, specialist în Departamentul protecție so­cial-economică, ea făcând o prezentare a proiectului de salarizare.

„Odată cu implementarea noii legi, dis­pare inegalitatea de plată a salariilor dintre bărbați și femei. De asemenea, o a doua problemă, pe care Comisia de Femei a abordat-o mereu este că pensia pentru fe­mei este cu circa 13% mai mică decât cea pentru bărbați. Motivul era că pentru cei trei ani de zile, cât mama se afla în con­cediul de îngrijire al copilului, la pensie se calcula 1000 de lei, salariul minim care a fost în sectorul bugetar”, a explicat Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, prezent la întrunirea Comisiei de Femei, a declarat că propunerile de la ședința re­spectivă vor fi sistematizate și prezentate ca modificări, completări la legea actuală. „Noi trebuie să ne orientăm concret la fi­ecare capitol ce trebuie de schimbat, ca să fie în folosul celor care muncesc și au dreptul să primească aceste salarii”, a rele­vat Petru Chiriac.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia de Femei a venit cu propuneri și la Proiectul de Lege pentru modificarea Legii 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Se preconizează că urma­re a implementării  acestor inițiative vor fi dezvoltate scheme motivaționale și de su­port pentru părinți, va fi încurajată reveni­rea acestora în câmpul muncii, iar în ultimă instanță, se va reuși concilierea vieții de fa­milie cu cea profesională, din perspectiva implicării echitabile a părinților în procesul de creștere și educare a copiilor.