Îți lipsește motivația? Pune-ți trei întrebări

  • 5 aug. 2016, 20:06
  • 936

Te simți neinspirat și nemotivat la muncă? Cel mai probabil că treci printr-o criză în carieră și a venit momentul să realizezi unde te afli, încotro te îndrepți și de ce nu ai ajuns acolo încă.

Toată lumea vrea să iasă dintr-o anume criză în care se află în carieră sa la un moment dat, însă, uneori, este nevoie de un mic impuls pentru a începe schimbarea. Acțiunea este inamicul de moarte al crizei din carieră și dacă acționezi la timp și faci ceva pentru a-ți schimba situația actuală, poți vedea niște rezultate incredibile. Încearcă să te gândești la cele trei situații de mai jos pentru a te mobiliza să faci ceva pentru a ieși din perioadă de criză din carieră în care te afli.

Ce îți lipsește?
 
Ar fi bine să te întrebi ce anume îți lipsește în viața profesională pentru a afla care este soluția de care ai nevoie pentru a-ți aduce înapoi motivația pentru a lucra. Făcând acest lucru, vei avea un punct de start pentru a începe să îți clădești din nou motivația. Nu te simți destul de provocat la job? Atunci poți începe prin a-i cere managerului tău responsabilități noi sau chiar o promovare. Oferă-ți noi oportunități de provocare!

Poziția ta a devenit plictisitoare? Atunci poate a venit momentul să îți reconsideri jobul. Îți neglijezi viața socială în detrimentul celei profesionale? Încearcă să găsești o balanța între viață socială și cea profesională. Schimbările majore se pot întâmpla doar dacă începi de undeva. Chiar și schimbările mici pot duce la modificări semnificative în stilul de viață pe care îl ai. Astfel, cel mai bine este să încerci să afli ce anume îți lipsește în momentul de față la job și să pornești de acolo, iar motivația va veni odată cu aceste mici modificări pe care le vei face.

Găsește-ți motivația
 
Motivația fiecăruia la locul de muncă se poate diminua câteodată, astfel că trebuie să te concentrezi pe motivul pentru care faci ceea ce faci.
Încearcă să afli:

  • ce te face cu adevărat fericit?;
  • unde adaugi cea mai multă valoare?;
  • ce te face să simți că trăiești?;
  • de ce ai început acest job în primul rând?

Întoarcerea la origini și răspunsurile la întrebările de mai sus te pot ajuta să îți aduci motivația înapoi. Dacă nu reușești să mai găsești motive pentru care să te afli în poziția pe care o ai momentan, atunci poate a venit timpul să te gândești la o schimbare în carieră. Dacă nu îți poți găsi motivația, atunci poate deveni destul de dificil să te simți inspirat de munca pe care o faci. Și, ține minte, fiecare este motivat de diverse motive.

Ce poți face chiar acum să îți recapeți motivația?
 
Așa cum spuneam și mai sus, pașii mici și simpli pe care îi poți lua se pot aduna și, în timp, pot aduce o schimbare considerabilă în cariera ta. Încearcă să afli ce poți face chiar în acest moment și începe să faci acel lucru, fără a mai sta pe gânduri. Poți să te simți demotivat, câteodată, și amânarea anumitor activități poate deveni o problemă reală. Astfel, încearcă să eviți să amâni activități pe care le poți face, tehnic, chiar acum. Fie că este vorba să aplici la un nou job, să îi ceri managerului tău o mărire de salariu sau orice altceva, doar faptul că îți pui în cap să faci ceva va avea un impact asupra carierei tale. Întreabă-te „Ce pot face astăzi pentru a-mi îmbunătăți situația?” și doar fă-o! Este normal să te simți demotivat într-un anumit punct al carierei, însă trucul să treci peste acest moment este să vezi care este de fapt problema și să găsești o soluție potrivită pentru tine.