Inteligenta emotionala definita in 5 pasi

  • 23 aug. 2017, 16:29
  • 2 880

In mod normal Inteligenta Emotionala este corelata cu IQ-ul unei persoane. Insa, daca IQ-ul nu se modifica semnificativ pe parcursul vietii, IE se poate dezvolta. Pentru a avea relatii mai bune atat cu tine cat si cu orice alta personala, este bine sa oferi atentie sporita inteligentei emotionale.

Inteligenta emotionala definita in 5 pasi

1. Cunoasterea emotiilor personale. Constientizarea de sine – recunoasterea unui sentiment atunci cand el apare – este piatra de temelie a inteligentei emotionale. Incapacitatea de a observa adevaratele noastre sentimente ne lasa prada acestora. Cei care isi cunosc sentimentele si trairile au un mai mare control asupra propriei vieti si pot lua decizii mai bune, fie ca e vorba de job sau viata personala. Cand poti identifica „A…, ma infurii…”, poti lua masuri inainte ca furia sa te domine, iti poti controla reactiile si poate chiar le poti transforma in ceva util.

2. Gestionarea emotiilor. Stapanirea emotiilor in asa fel incat sa fie cele potrivite ( identifica furia si nu o las sa se exteriorizeze violent) consolideaza constientizarea de sine. Capacitatea te a te calma, de a scapa de anxietate, depresie sau irascibilitate reprezinta un alt element specific IE.

3. Motivarea de sine. Punerea emotiilor in serviciul unui scop este esential pentru motivarea de sine si sporirea creativitatii.  Autocontrolul emotional – amanarea recompenselor si inabusirea impulsurilor – sta la baza reusitelor de tot felul. Cei care stiu sa se automotiveze sunt mai productivi si eficienti in tot ceea ce fac.

4. Recunoasterea emotiilor in ceilalti. Empatia, o alta capacitate care se cladeste pe baza constientizarii de sine, este responsabila cu capacitatea de a-i intelege pe ceilalti. Oamenii empatici sunt mai atenti la nevoile celorlalti si raspund cu asertivitate, creand astfel relatii de succes.

5. Manevrarea relatiilor. Arta de a stabili relatii inseamna in mare parte capacitatea de a gestiona emotiile celorlalti. Spiritul de conducere si eficienta in relatiile interpersonala depind de dezvoltarea abilitatilor de a recunoaste si gestiona emotiile si nevoile celorlalti.

Toate aceste 5 capacitati pot fi incurajate si dezvoltate inca din copilarie. Daca ai ajuns insa adult si mai ai de lucrat la ele, o poti face! Exista carti sau cursuri / workshop-uri prin care poti sa iti dezvolti inteligenta emotionala.

Consilierea deasemenea te poate ajuta, in primul rand sa iti recunosti propriile emotiile, sa le controlezi si ulterior sa le poti recunoaste si la ceilalti.

Recomandare de carte: Inteligenta Emotionala de David R. Caruso, Peter Salovey 


 

Daca ne putem gestiona emotiile,adica dobandim abilitatea de a ne conecta emotiile cu gandurile,deciziile noastre vor fi mai eficiente,iar capacitatea noastra de adaptare va creste. Nu trebuie sa astepti o ocazie speciala pentru a-ti dezvolta si a-ti pune in practica abilitatile emotionale.Fiecare monent iti ofera asemebea ocazii.Urmatorul apel telefonic,colegii intalniti pe ol,sedinta cu echipa sau gandul la ceea ce va urma,toate sunt ocazii de a progresa.Simti,gandesti si decizi in fiecare dintre aceste situatii,atunci de ce n-ai face-o intr-un mod inteligent din punct de vedere emotional?