Instruirea în domeniul formării sindicale i-a adus un job bine plătit

  • 25 mar. 2019, 15:58
  • 1 646

După absolvirea Şcolii sindicale, Elena Stoica a obţinut un serviciu bine plătit în Germania, pe care îl execută și îl gestionează la distanţă. A avansat pe scară profesională şi a fost aleasă în funcția de preşedin­tă a Comisiei de Tineret din cadrul CNSM. Ea este, totodată, şi membră a Federaţiei Sindicatelor Lucrători­lor din Comunicaţii.

„Şcoala sindicală este un mijloc de valorificare a oportunităţilor, a performanţelor, care mi-a permis să-mi dezvolt abilităţile de lider, m-a învăţat să negociez cu anga­jatorul o creştere salarială”, a men­ţionat Elena Stoica în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Şcolii sindicale, care a avut loc recent la Institutul Muncii.   

În context, Oleg Budza, preşe­dintele CNSM, a relevat că proiec­tul respectiv a fost lansat în 2012, după un model austriac, dar a fost adaptat la necesitățile mem­brilor de sindicat din țara noastră. La cea de-a VII-a ediţie a Şcolii sindicale, sunt instruiţi 34 de membri de sindicat, care reprezintă 12 federaţii sindicale de ramură.

„CNSM este membră a ITUC, care întruneşte 175 de milioane de membri de sindicat. La ITUC s-a pus problema ca în următorii patru ani numărul membrilor de sindicat să crească până la 205 mln.”, a sublini­at Oleg Budza.

Liderul sindical a precizat că, din 2012 şi până în prezent, Şcoala sindicală din Republica Moldova are 114 absolvenţi. Cei mai mulţi

participanţi la proiect au fost membri de sindicat care reprezintă Federaţia „SINDICONS”, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Indus­tria Chimică şi Resurse Energetice, Federaţia Sindicatelor din Comuni­caţii, Federaţia Sindicatelor din In­dustria Uşoară, Federaţia Sindicală „Sănătatea”, Federaţia „Sindind­comservice”.

Şcoala sindicală, un mijloc de valorificare a oportunităţilor și abilităţilor de lider.

“Eficienţa şcolilor sindicale se reflectă şi în indicii obţinuţi – peste 8800 de persoane formate, 208 persoane recrutate, 162 de membri de sindicat beneficiază de condiţii mai bune de muncă. Participanţii la Şcoala sindicală au pregătit peste 80 de proiecte individuale sau de grup, care au fost implementate în cadrul uni­tăţilor economice sau în federaţii sindicale. În baza cunoştinţelor acumulate, mulţi absolvenţi au avansat în funcţie sau au devenit lideri sindicali, participă mai activ la procese decizionale. Ca urmare a Şcolii sindicale, 37 de oameni au obţinut funcţii sindicale, in­clusiv opt la nivel naţional, 16 – la nivel ramural, iar alte 12 persoa­ne au devenit lideri de organizaţii sindicale primare. Doi absolvenţi ai Şcolii sindicale, Tatiana Marian şi Gabriela Tricolici, au fost alese, respectiv, preşedinte şi membru ai Comitetului de Tineret PERC. Un om informat este un om înar­mat”, a conchis Oleg Budza.

Margareta Strestian, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lu­crătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, a relevat că Şcoala sindicală are drept scop instruirea şi formarea profe-sională a unei echipe de lideri sindicali, dezvoltarea abilităţilor pentru desfăşurarea activităţilor sindicale.

„FSCRE, ca şi alte federaţii de branşă, pune accent pe pregătirea continuă a noilor lideri şi activişti sindicali din cadrul organizaţiilor sindicale primare. Participând la Şcoala sindicală, participanţii la proiect obţin noi cunoştinţe de comunicare, informare, recrutare, negociere a contractului colec­tiv şi a contractului individual de muncă, a convenţiilor ramurale, cunoosc cum să protejeze mai bine drepturile social-economice ale salariaţilor. Pregătirea teoreti­că şi practică sub aspectul mana­gementul unei structuri sindicale vor ajuta la dezvoltarea calităţilor de manager sindical şi a abilităţi­lor unui lider de succes”, a punc­tat Margareta Strestian.

Liderul sindical a adăugat că cei mai mulți absolvenţi ai Şcolii sindicale sunt aleși ca preşedinţi de organizaţii sindicale primare, membri ai comisiilor de femei şi de tineret, atât la nivel de con­federaţie, cât şi de federaţie de ramură.

„Mijloacele financiare ale Con­federaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova pentru Şcoala sindicală constituie un aport sub­stanţial la pregătirea  cursanților  pentru ca ei să poată conduce cu succes o structură sindicală”, a accentuat Margareta Stresti­an. De când funcționează Şcoala sindicală, FSCRE a avut 13 absol­venţi, majoritatea tineri cu vârsta de până la 35 de ani.

Participanții la ediţia a VII-a a Şcolii sindicale au fost instruiţi, în orele libere, în domenii precum managementul sindical, dialogul social, legislația muncii, politici social-economice, solidaritatea sindicală, egalitatea de gen, ma­nagementul proiectelor, comuni­care, antreprenoriat și activitate financiară. Pe parcursul instruirii, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de către cen­trele sindicale-național ramurale, au pregătit proiecte individuale sau de grup, care ulterior vor fi implementate în cadrul unităților economice sau al federațiilor sin­dicale.