Instituţiile bugetare unde sunt cele mai multe funcţii vacante

  • 27 dec. 2018, 10:13
  • 1 905
  • 5

Executivul a decis în şedinţa din 26 decembrie să stabilească moratoriu temporar privind încadrarea personalului în autoritățile publice și instituțiile finanțate din bugetul de stat, și în Casa Națională de Asigurări Sociale, pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2018.

În cazul CNAS decizia adoptată de Guvern este cu titlu de recomandare. La fel în cazul autorităților publice locale. Motivul invocat de autori este pentru a asigura o gestionare mai bună "a resurselor financiare disponibile, și a direcționării lor spre domeniile prioritare", transmite Mold-street.

Potrivit documentului e vorba de peste 14.000 de funcţii vacante, ceea ce reprezintă circa 7% din totalul posturilor din domeniul public.

Cele mai multe funcţii vacante sunt la primăria municipiului Chişinău - 2.624 de unităţi, după care urmează Ministerul Afacerilor Interne - 2.586, Ministerul Apărării - 1.581 şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - 692 de unităţi.

Printre cele mai afectate instituţii ar putea fi câteva agenţii de stat reorganizate şi care încă nu au angajat personalul necesar.

Ministerul Finanţelor a argumentat iniţiativa prin faptul că după aprobarea şi implementarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, va fi asigurat "un nivel mai înalt de eficiență și transparență la toate etapele procesului de remunerare a muncii în sistemul public: de la planificare, până la raportare și control", dar şi o evidența mai bună a numărului de locuri de muncă real ocupate.

Potrivit Ministerului Finanţelor numărul de funcții vizate de acest moratoriu este echivalent valorii medii anuale minime al numărului de locuri vacante în sistemul public și nu afectează activitatea instituțiilor și autorităților publice.

Măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă până la data de 31 decembrie 2019. Totodată, prevederile proiectului de hotărâre nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.