Informare despre drepturile oferite angajaţilor la construcţii în Israel

  • 22 apr. 2019, 15:45
  • 473

La mai puţin de o lună de la încheierea unui acord de co­laborare între sindicatele din ramura construcţiilor din ţara noastră şi din Israel, lucrătorii moldoveni selectaţi pentru a munci în acest stat sunt infor­maţi despre protecţia pe care le-o poate oferi acest docu­ment.

Cea mai importantă este ca­pacitatea sindicatului de a reacţi­ona la solicitările acestor lucrători în caz că li se întâmplă ceva şi se adresează după ajutor, a precizat Victor Talmaci, preşedintele Fede­raţiei „Sindicons”.

Reprezentanţii sindicatului de ramură din ţara noastră s-au docu­mentat anterior asupra probleme­lor cu care se confruntă construc­torii moldoveni angajaţi în Israel. Cele mai frecvente dintre ele ţin de cunoaşterea insuficientă a culturii statului de destinaţie, dar şi a mai multor reguli. Or, construcţiile sunt cam acelaşi lucru ca peste tot.

Testarea abilităţilor

În primul rând, lucrătorii mol­doveni sunt testaţi sub aspect pro­fesional pentru angajare în Israel şi sunt selectaţi cei mai buni dintre cei buni. Între altele, angajatorii ştiu care sunt aşteptările acestor lucrători, care au o anumită pregă­tire şi ştiu dinainte unde vor lucra.

În mod surprinzător, dacă la baştină constructorii moldoveni acceptă de obicei orice condiţie impusă de angajatori, atunci în Is­rael ei dispun de toate garanţiile pentru a adopta o altă poziţie. În primul rând, ei trebuie să cunoască faptul că au şi drepturi, şi obligaţii.

În opinia sindicaliştilor, este im­portant ca lucrătorii în cauză să dea dovadă, în primul rând, de discipli­nă şi să fie precauţi în comunicarea cu reprezentanţii celorlalte naţiuni cu care se vor întâlni pe şantier.

Drepturi şi obligaţii

Şi mai important este să res­pecte prevederile minime din con­tractul individual de muncă, în caz contrar, riscă chiar şi să rămână în afara muncii. Or, în cazul existen­ţei anumitor inconvenienţe, do­cumentul oferă posibilitatea unui eventual transfer, în decursul unei anumite perioade, la altă unitate, cu înţelegerea dintre agenţii eco­nomici.

Cu toate acestea, există, din păcate, cazuri în care conaţionalii noştri abandonează locul de mun­că fără a clarifica lucrurile, iar ulte­rior se pot confrunta cu interdicţia de a mai munci în Israel.

Victor Talmaci a subliniat că la întâlnirile cu cei selectaţi pentru a munci în Israel a des­coperit că mulţi din­tre aceştia nu studiază prevederile contractu­lui pe care îl semnează, document tradus şi în română, şi în rusă. În consecinţă, lucrătorii sunt îndemnaţi să citească preve­derile contractului individual de muncă şi, în caz de necesitate, să se adreseze pentru explicaţii la or­ganizatori sau, ajunşi în Israel, la sindicat, pentru a urmări respecta­rea drepturilor lor.

În prezent, aproximativ 7000 de moldoveni sunt angajaţi la con­strucţii în Israel. Totodată, cota acestora a fost extinsă până la 10 mii. Acordul interstatal în materie este valabil pentru încă cinci ani, după care ar putea fi prelungit. An­gajările se fac pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire. Astfel, unii constructori moldoveni muncesc deja în Israel mai mult de cinci ani.

În opinia sindicaliştilor moldo­veni, drepturile conaţionalilor noş­tri angajaţi la construcţii în Israel sunt respectate mai bine decât în alte domenii unde mai muncesc ei. Contractul colectiv de muncă de ra­mură din Israel stabileşte prevederi clare privind protecţia socială şi ce­rinţe de securitate a muncii pentru angajaţii israelieni, valabile şi pen­tru constructorii din ţara noastră.