Includerea în mai multe categorii de persoane asigurate. Ce statut se acordă prioritar

  • 28 dec. 2018, 10:10
  • 292

Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, aprobat de Guvern în ședința din 19 decembrie, prevede modalitatea de prioritizare, în cazul includerii concomitente a persoanei fizice în mai multe categorii de persoane asigurate.

Astfel, potrivit documentului, la acordarea statutului de persoană asigurată, în cazul includerii concomitente a persoanei în mai multe categorii de persoane asigurate, prioritar se acordă statutul de ”persoană asigurată angajată”.

Totodată, în cazul includerii concomitente a persoanei fizice în categoriile ”persoană asigurată de Guvern” şi ”persoană asigurată în mod individual”, se va acorda statutul de persoană asigurată în mod individual”.

Pentru  persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii și pentru pensionari, pentru perioada care se încadrează în categoriile de proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă, fondatori de întreprinderi individuale sau titular de patent de întreprinzăntor, se va acorda statutul de persoană asigurată de Guvern.

În cazul atribuirii concomitente a persoanei fizice la mai multe categorii de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medical (AOAM) în sumă fixă, statutul de persoană asigurată se va acorda după achitarea primei de AOAM în cuantumul și condițiile stabilite de legea fondurilor de AOAM pentru anul de gestiune.

În cazul atribuirii concomitente a persoanei fizice la mai multe categorii de persoane asigurate de Guvern, statutul de persoană asigurată se va acorda aplicând prioritatea categoriilor în funcție de durata maximă a valabilității statutului acordat la includerea în categoria respectivă.

Pentru persoanele fizice, care concomitent se încadrează în categoriile de pensionari și persoane cu dizabilități severe, accentuate sau medii, Casa Națională de Asigurări Medicale (CNAM) menține statutul de persoană asigurată de Guvern conform termenului de acordare a dreptului la pensie, în baza informației puse la dispoziție, în regim real, de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect).

Totodată, CNAM acordă/suspendă statutul persoanelor asigurate angajate în baza informației puse la dispoziție de Serviciul Fiscal de Stat (darea de seamă privind impozitul pe venit, privind primele de asigurare obligatorie de asistență medicală reținute și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate) în regim real prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect) și menține statutul de persoană asigurată angajată pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu, pentru perioada achitării indemnizației.

Pentru elevi și studenți cu vârsta de la 18 ani, încadrați în sistemul de învățământ la nivelurile 3-8, cu frecvență, care își fac studiile peste hotarele țării, CNAM acordă/suspendă statutul de persoană asigurată de Guvern în baza actelor confirmative ale instituției de învățământ străine prezentate de către persoana fizică.

 CNAM acordă statutul de persoană asigurată în mod individual persoanelor neangajate, obligate să se asigure în mod individual, în baza documentelor justificative/informației privind achitarea primei de AOAM în sumă fixă şi, după caz, a amenzii contravenționale și a penalităţilor aferente acesteia, stabilite conform legislaţiei.

Statutul de persoană asigurată în mod individual se acordă de la data achitării primei de AOAM în sumă fixă (efectuării transferului pe contul unic al CNAM), în cazul achitării până la data de 1 martie a anului de gestiune, sau se acordă după expirarea a 7 zile calendaristice de la achitarea primei de AOAM în sumă fixă și a penalităţilor aferente, în cazul depășirii termenului general și se suspendă la data de 31 decembrie.

Neachitarea primei de AOAM în sumă fixă, în mărimea stabilită în legea fondurilor AOAM, pentru categoria respectivă de plătitor la care este atribuită persoana fizică şi, după caz, a penalităţii aferente acesteia, constituie temei pentru suspendarea statutului de persoană asigurată în mod individual.