În cadrul Moldova Business Week 2017 s-a reușit încheierea a zeci de contracte de export a mărfurilor moldovenești și s-a ajuns la înțelegeri privind investiții de cel puțin 1,5 mln euro.

  • 10 oct. 2017, 13:31
  • 632

Acest bilanț preliminar al Săptămânii de business din Moldova, care a avut loc săptămâna trecută, au fost prezentate de viceministrul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu și directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia, luni, la un briefing de presă. Iurcu a menționat că evenimentul din acest an avut o rezonanță mare. 

”În cadrul Moldova Business Week am prezentat toate platformele, facilitățile și oportunitățile de investiții din diferite sectoare ale economiei. În premieră, a fost prezentat programul de subvenționare a investitorilor care vor crea peste 100 de noi locuri de muncă cu salarii medii de cel puțin 75% din medie pe economie.

 Am prezentat potențialul comercial al Moldovei, ținând cont de oportunitățile comerțului liber cu UE și CSI, dar și ținând cont de perspectivele comerțului liber cu China și Egipt. Participanții au fost informați despre programul de privatizare, în cadrul căruia la vânzare vor fi scoase acțiunile statului în societăți pe acțiuni, inclusiv în proprietate de stat de importanță strategică (Moldtelecom, Tutun CTC, etc). A avut loc forumul întreprinderilor mici și mijlocii, am studiat experiența Italiei de stabilire a priorităților de dezvoltare a ÎMM în regiuni. În comun cu partenerii italieni va fi elaborat un proiect de stabilire a priorităților regionale pentru ÎMM. 

De asemenea, în cadrul forumului am sărbătorit ziua inginerului și în comun cu Ministerul Educației am convenit să ajustăm curricula din domeniul dat, pentru asigurarea pregătirii specialiștilor”, a spus Vitalie Iurcu. Directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia, a menționat că oaspeții forumului au fost foarte activi. În prima zi, Moldova Business Week a fost vizitat de aproximativ 900 de oameni de afaceri, iar în următoarele zile, la diferite sesiuni au participat 350-400 de oaspeți din România, Italia, Franța, SUA, Germania, Olanda, Grecia, Polonia, Danemarca, Cehia, Marea Britanie, Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Ucraina, etc. Zaharia a menționat că forumul a fost foarte productiv și multe companii au încheiat contracte de înțelegere sau de investiții. 

Astfel, o companie italiană a anunțat intenția de a investi în jur de 1 mln de euro în producerea grâului, porumbului și altei producții bio, un alt investitor italian a anunțat că este gata să investească în jur de 0,5 mln euro în prelucrarea fierului și oțelului în una din zonele economice libere din Moldova. Datoriră forumului exportatorilor și negocierilor directe ale producătorilor moldoveni cu rețele de distribuție din UE, Rusia, Azerbaidjan, s-a reușit încheierea sau realizarea unor înțelegeri prealabile de export a producției moldovenești. 

De exemplu, au fost semnate 4 contracte cu cumpărători europeni de producție agricolă, a fost încheiat un contract de livrare a unei linii de costume pentru bărbați în România, câteva contracte au fost încheiate pentru livrarea hainelor și încălțămintei. Amintim că Moldova Business Week a avut loc în perioada 3-6 octombrie.